Verwacht bij een robot tussen de bomen niet meteen een sciencefiction-achtig ding. Hij kan ook heel goed vermomd zijn als een gewone trekker.
Er is speciale technologie ontworpen voor boeren en tuinders, en die is al eens geshowd op een evenement voor boomkwekers. Maar die zijn nog niet overstag gegaan. Wil je die technologie in de praktijk zien, duik dan de fruitteelt in, aldus de fabrikant.
Oké, hier sta ik dan, in de regen in een boomgaard. Zou het ding wel functioneren bij nattigheid? Jawel hoor, daar komt iets naar voren bewegen. Stuurt hij nou wel recht? Van een afstand is het niet goed te zien. Maar hij maakt in elk geval hetzelfde geluid als een trekker en zwaait met lampen.
Het is ook een gewone trekker… zelfs eentje van een paar jaar oud. Met gewoon een cabine erop, en alle comfortabele poespas erin die je als chauffeur wel prettig vindt. Verschil is dat de chauffeur nu ergens tussen de bomen wandelt. En ondanks dat hij niet luchtgeveerd zit, zal hij laten zien wie hier de baas is van dat ding.
Met zijn been tikt hij eventjes tegen een bumper aan, voorop die trekker. De boel staat gelijk stil, waarna een piepje klinkt uit de telefoon van de baas. Noodstop bediend door een obstakel, luidt het automatische berichtje.
Even de boel resetten, en dan dieselt de robot weer verder. Hij maakt zelfs een keurig bochtje om het volgende pad in te gaan. Dat heeft hij vast geleerd van de baas? Inderdaad. De baas heeft het hem voorgedaan. ’Kijk jongen, dan ga je hier de rij in, je houdt het stuur recht, je zet de aftakas aan en je geeft wat gas. Op het eind ga je wat langzamer en draai je eruit. Maar neem de bocht niet te kort, anders zit je tegen de boom!’
Deze baas is helemaal blij, want de robot doet hem precies na. En het mooie is, zegt de baas, je stuurt hem gewoon ’s nachts of op zondag het veld op. Want hee, als het weer perfect is om te spuiten, en de infectiedruk is hoog, dan moet je het doen.
Nu nog robots erbij die de appels kunnen plukken, sorteren, inpakken en naar de veiling brengen. En dan hoeft de baas alleen nog maar zijn winst uit te tellen. Of is dat sciencefiction?
Foto: Arno Engels