De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers verwacht dit jaar 7% meer kerstbomen te verkopen dan vorig jaar. Handelaren hebben bij kwekers meer stuks vastgelegd, zo blijkt uit een enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land.
„De verkoop viel vorig jaar hoger uit dan verwacht waardoor veel verkooppunten uitverkocht raakten”, zegt Jaap Bolhuis, secretaris van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). „Om dit jaar tekorten te voorkomen zijn de voorbestellingen van de handel nu duidelijk hoger”.
Opmars Abies fraseri
De Abies fraseri is volgens de VNK aan een opmars bezig. Deze geurende boom wordt zowel met kluit als gezaagd verkocht. Ook de Picea omorika blijft vooral met kluit en in pot populair.
De VNK ziet dat in het verleden veel kerstbomen vanuit het buitenland naar Nederland kwamen, maar dat dit nu steeds vaker andersom is. In België en Duitsland is veel vraag naar Nederlandse kerstbomen met kluit in pot. Vooral in de belangrijke teeltgebieden zoals de Ardennen en het Sauerland is het door de stenige bodem moeilijk om een boom met kluit te rooien.
Snoei is belangrijk
Volgens de VNK is kerstbomen kweken een echt vak geworden. „De tijd is voorbij dat kwekers een veldje met kerstbomen planten en na vijf of tien jaar eens gingen kijken wat er van geworden is. Er is het hele jaar door intensieve verzorging nodig om een 1e kwaliteit boom te kweken. Vooral snoei is hierbij belangrijk”, aldus Bolhuis.
Rond Sinterklaas
Volgens Bolhuis worden kerstbomen steeds vroeger in huis gehaald. „Rond Sinterklaas moet de boom al staan. Consumenten willen zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten.”
Uit de enquête blijkt verder dat 41% van verkochte kerstbomen in Nederland een lengte heeft van 1,75-2m, 29% heeft een lengte van 1,50-1,75m en 23% van de consumenten koopt een boom van 2-2,5m.