Een uitgebreidere enthoutregistratie kan wellicht meer inzicht geven in het minder goed uitlopen van enten bij kwekers. Tot dusver is het teeltprobleem namelijk niet goed te verklaren, zo bleek op de jaarvergadering van de LTO-Cultuurgroep voor fruitgewassen.
Vorig jaar liet de uitloop van winterhandveredelingen te wensen over in de vruchtboomteelt. Om mogelijke oorzaken te achterhalen, was een enquête uitgevoerd onder leden van de cultuurgroep. Daarop hadden vijftien bedrijven gereageerd.
Uit de reacties kan de cultuurgroep geen eenduidige conclusie trekken, zei het bestuur vorige week op de jaarvergadering in Sevenum. De kwekers noemden namelijk diverse mogelijke oorzaken: weersinvloed, te vroeg geknipt enthout, bewaring en levertijdstip van enthout, veel bloemhout en aantasting door roestmijt. Opvallend was wel de grotere mate van bloemhout.
Bij Vermeerderingstuinen Nederland kunnen ze het probleem ook niet goed verklaren. Afgelopen jaar was de uitloop namelijk beduidend beter. Directeur Gerard Jongedijk denkt dat het deels komt door raseigenschappen. Het kan volgens hem ook aan grillige momenten in de natuur liggen, bijvoorbeeld een andere afharding van enthout dan gewoonlijk.
De Vermeerderingstuinen heeft daarop voorgesteld om de registratie tijdens de teelt, bewaring en uitlevering van enthout uit te breiden.