Tuinvlindertelling 2019: buxusmot legt het loodje

2019 is net als vorig jaar een zeer slecht jaar voor de meeste vlindersoorten. Oók voor de buxusmot. Waar de buxusmot vorig jaar nog op plek 7 stond van meest getelde vlinders, is hij nu zelfs uit de top 25 verdwenen. Dit blijkt uit de Landelijke Tuinvlindertelling die De Vlinderstichting van 6 tot en met 28 juli 2019 organiseerde.

Cydalima perspectalis - Buxusmot
De buxusmot (Cydalima perspectalis) is uit de top 25 van meest gezien vlinders verdwenen. (Foto: Shutterstock)

Ecoloog Kars Veling van De Vlinderstichting bevestigt dat er veel minder buxusmotten zijn gezien dan vorig jaar. „We moeten nog even augustus afwachten, maar het is nu al duidelijk dat de buxusmot een enorme stap terug heeft gedaan.” Veling wijt de teruggang van de buxusmot aan het op grote schaal verwijderen van buxusstruiken. „Het beest heeft zichzelf het leven onmogelijk gemaakt, echte specialist als hij is.’’ Ook vermoedt de ecoloog dat vogels als koolmezen en kauwen flink veel buxusrupsen hebben opgegeten.

Zeer slecht vlinderjaar

Ook andere vlinders zijn veel minder gezien dan in voorgaande jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld vijftien vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5: een halvering. 2018 was ook al een zeer slecht vlinderjaar. Toen werden gemiddeld acht vlinders per tuin waargenomen.

Het ging dus al niet goed met de vlinders in Nederland. En de droge zomer van vorig jaar heeft veel rupsen de das omgedaan: de planten waar ze van eten, zijn toen doodgegaan. Veling: „Zeker op de zandgronden zijn vorig jaar de brandnetels verdroogd. En brandnetels zijn waardplant van atalanta, kleine vos en dagpauwoog.’’ Volgens Veling ontving De Vlinderstichting dit jaar zelfs mailtjes van verdrietige tuinbezitters die ondanks een tuin vol bloeiende planten geen enkele vlinder telden.

Atalanta toch op 1

Atalanta is uiteindelijk de meest getelde vlinder van dit jaar. Deze soort en ook andere vlindersoorten zoals dagpauwoog en distelvlinder zijn in het noorden van ons land namelijk relatief wél vaak gezien. De precieze oorzaak is niet helemaal duidelijk maar de ecoloog heeft wel een vermoeden: „Het is daar net iets koeler en op de kleigronden heeft de droogte minder impact gehad op de planten.’’ Het gaat dan met name om de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland en het Waddengebied.

Tellen kan nog steeds

Dit jaar zijn er in drie weken tijd in totaal zo’n 10.000 tellingen gedaan; van 6 tot en met 28 juli. Mensen noteerden een kwartier lang alle vlinders in de tuin. De telling staat nog steeds open. Sommige vlinders zoals de distelvlinder zijn namelijk nu pas – massaal – aanwezig. De Vlinderstichting wil mensen graag nog de kans geven waarnemingen door te geven. Dit kan via: www.vlinderstichting.nl. Ook jaarrond vlinders tellen en doorgeven is mogelijk.

Vlinder Top 25 van 2019:

1. atalanta

2. distelvlinder

3. klein koolwitje

4. dagpauwoog

5. groot koolwitje

6. citroenvlinder

7. bont zandoogje

8. bruin zandoogje

9. klein geaderd witje

10. gehakkelde aurelia

11. kleine vos

12. boomblauwtje

13. oranje zandoogje

14. gamma-uil

15. icarusblauwtje

16. koevinkje

17. kolibrievlinder

18. landkaartje

19. muntvlinder

20. zwartsprietdikkopje

21. huismoeder

22. koninginnenpage

23. eikenpage

24. kleine vuurvlinder

25. groot dikkopje

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties