Henk Jacobs, biologische vaste plantenkweker in Vriescheloo, ziet bij tuincentra veel ’plofplanten’. „In de tuin bij consumenten zorgen deze vaak voor een teleurstelling”, zegt hij in de september-editie van consumentenblad Groei&Bloei.
In de laatste Groei&Bloei wordt uitgebreid stilgestaan bij de in de ogen van de redactie slechte kwaliteit van tuinplanten die bij tuincentra worden verkocht. „Vrij snel na aankoop begint er eentje te verpieteren, korte tijd later gevolgd door nummer twee”, aldus de Groei&Bloei-redacteur.
Te weinig weerstand
Henk Jacobs, biologische vaste plantenkweker, wordt gevraagd om zijn reactie. Hij wijt het slechte presteren van veel planten aan een combinatie van factoren. Zo ziet hij veel planten die het hier slecht doen omdat ze een ander klimaat gewend zijn.
Daarnaast ziet hij dat veel vaste planten niet langer buiten op het veld worden gekweekt, maar beschut onder glas. „Deze ’plofplanten’ verkopen goed”, zegt hij. „Kwekers halen alles uit de kast om zo snel mogelijk aantrekkelijke planten te produceren. Maar die storten vaak snel in nadat je ze in de tuin hebt aangeplant.” De planten hebben volgens hem te weinig weerstand.
’Potgrond is te prettig’
Ook ziet hij tot wel tien stekjes in een pot. „Het ziet er uit als een forse plant, maar het blijven tien zwakke poppetjes bij elkaar.”
Verder is de potgrond waarin de planten worden gekweekt zo prettig dat planten volgens Jacobs geen behoefte hebben om – eenmaal in de vollegrond geplant – wortels te maken buiten de potkluit. Hierdoor zijn planten volgens hem gevoeliger voor droogte, nattigheid en vorst.
Tips
Jacobs besluit met een aantal consumententips. Onder andere: ’Koop het liefst tuinplanten die buiten zijn opgekweekt; voorkom impulsaankopen; koop ook eens een plant die later in het seizoen gaat bloeien, die slaan vaak beter aan; en zorg dat planten die onder glas zijn opgekweekt voor augustus in de volle grond staan.’