Het trekkerrijbewijs wordt vanaf 1 juli 2015 definitief verplicht. De Eerste Kamer heeft dinsdag namelijk het wetsvoorstel voor de invoering aangenomen.
Trekkers en andere motorrijtuigen met beperkte snelheid mogen vanaf 1 juli 2015 op de openbare weg komen, als de bestuurder het T-rijbewijs heeft. Dat is te behalen vanaf 16 jaar. Voor het besturen van trekkers op een akker is dit rijbewijs niet nodig.
Bestuurders die alleen een trekkercertificaat hebben, kunnen dit een jaar na invoering van het T-rijbewijs omwisselen voor dit rijbewijs. Dit moet dus uiterlijk 1 juli 2016 gebeurd zijn.
Bestuurders die vóór 1 juli 1999 zijn geboren en geen autorijbewijs (B-rijbewijs) of trekkercertificaat hebben, hebben nog een half jaar de tijd om alsnog het trekkercertificaat te behalen. Brancheorganisatie Cumela Nederland adviseert dit te doen, omdat de eisen voor het T-rijbewijs zwaarder zijn dan voor het trekkercertificaat.
Het T-rijbewijs wordt geen verplicht onderdeel van het AOC-onderwijs. AOC’s hoeven dus niet de kosten voor dit rijbewijs te dragen. Leerlingen zullen het zelf moeten betalen, maar de kosten kunnen beperkt blijven doordat hiervoor een studiefonds wordt opgezet.
Met het T-rijbewijs wil de overheid de verkeersveiligheid verbeteren. De eisen aan de rijvaardigheid zijn dan voor iedereen gelijk ongeacht de leeftijd. Het T-rijbewijs sluit bovendien beter aan op andere rijbewijzen zoals het B-rijbewijs.