Traditioneel

    16 jaar geleden bezochten we in Ontario kwekerijen die hier al jaren zaten.

    De opzet van die bedrijven was meestal traditioneel. Voor Pasen werden veel lelies-op-pot geteeld. In het voorjaar werd de kas gevuld met perkgoed en hanging baskets. Na de eenjarigen volgden de potchrysanten, die in het najaar buiten bij de huizen de Indian Summer sfeer oproepen. En de poinsettia’s sloten het jaar af.

    Naast deze seizoensproducten kwamen er ook gespecialiseerde producten op de markt, zoals cyclaam, begonia, kalanchoës, azalea en potchrysant. Door de jaren heen zijn steeds meer bedrijven zich gaan specialiseren. Potroos, campanula, potanthurium, orchidee en bromelia waren de nieuwkomers in de laatste 10-15 jaar.

    In de teelt van snijbloemen waren roos, lelies, leeuwenbek, chrysant, alstroemeria en freesia traditioneel. Veel rozen zijn afgelopen 10-15 jaar vervangen door gerbera, amaryllis, snijanthurium, lisianthus en calla. Maar er komen ook flink wat planten uit Florida op de markt. Ook worden veel rozen, anjers en exotische bloemen en bladgroen geïmporteerd.

    Het gebruik van bloemen en planten is ook vrij traditioneel. Bloemen vinden vooral hun weg naar trouwerijen en begrafenissen en als gift of decoratie bij feestdagen zoals Kerst, Pasen en Thanksgiving. Het wekelijkse bosje bloemen bij de boodschappen is hier nog geen gemeengoed. Maar wat wil je? Een boeket in de supermarkt kost 20 to 25 dollar. Bij benzinestations zijn bloemen al helemaal niet te vinden. Wel is het gebruikelijk om met planten kantoren aan te kleden en winkelcentra op te sieren.

    Verkoopbevordering door reclame is nog steeds schaars. Het zou goed zijn de consument te leren hoe ze bloemen en planten kan verzorgen. Vertel ze ook dat deze producten een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving in huis en op het werk. Damesbladen, de ochtendshow op tv, informatie op scholen kunnen hier een bijdrage aan leveren. De consument is nu vooral bang dat een plant doodgaat onder hun toeziend oog en dat bederft het plezier dat men eraan kan beleven.

    Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario