Tornado’s met grote schade in Gelderland en Noord-Holland

    Windhozen hebben deze week lokaal grote schade aangericht op glastuinbouwbedrijven. Dinsdag werden enkele bedrijven in het Gelderse Huissen getroffen. Verzekeraar Interpolis kreeg 200 meldingen binnen, waarvan het merendeel uit de glastuinbouw. Een dag later was het raak in de omgeving van Heerhugowaard, Heemskerk en De Kwakel. Hierover kreeg Interpolis ongeveer 150 meldingen.

    Een bizarre schade. Zo omschrijft freesiateler Pip Tesselaar de situatie op zijn bedrijf na de windhoos van woensdagavond. De windhoos trok een baan over de kas, waarbij meer dan 1.300 ruiten eruit werden getrokken. Op meer dan drie kappen is de helft van de ruiten kapot, en de schermdoeken hangen vol met glas. „We moeten nu eerst gaan slopen. De reparatie gaat nog maanden duren”, verwacht Tesselaar. „We zijn nu met de verzekeraar en de kassenbouwer aan het kijken wat er nog te redden valt van het gewas. Wat onder de baan van de windhoos stond is sowieso afgeschreven.”

    Zonnepanelen niet beschadigd

    Het park met zonnepanelen, dat op 14 juni officieel zou worden geopend, heeft geen enkele schade opgelopen. Met dit zonnepark heeft Tesselaar geen gas meer nodig om zijn kassen te verwarmen. De opening is inmiddels afgelast. In 2007 werd de kas van Tesselaar – toen een foliekas – ook al eens vernield door een storm.

    Kas pioenen in Huissen rijp voor sloop

    Dinsdagavond om 23.00 uur trok een tornado over een rij kassen in Huissen. Amaryllis- en pioenenteler Steef Gerichhausen zag de volgende ochtend wat de ravage was. „Het was gewoon een streep over de kas. Enorm veel ruiten eruit, het frame was ontzet.” Samen met zijn ouders heeft hij besloten om de kas van 7.000 m2 te slopen. De pioenen waren er allemaal al uit en de kas was niet verzekerd. Het hoofdbedrijf is de amarylliskwekerij die 200 meter verderop. Deze kas had geen enkele schade. De pioenenkas was een koude teelt ’voor erbij’. Hoe het verder gaat met de pioenen weet Gerichhausen nog niet. Mogelijk wordt het een buitenteelt.

    1.000 kapotte ruiten

    Ook in de lijn van de windhoos in Huissen lag de kwekerij van Cor Neijenhuis. Hij teelt perkgoed en pioenen. In de kas van 40 jaar oud waren ongeveer 1.000 ruiten gesneuveld. Ook deze kas was niet verzekerd.

    Het meeste perkgoed was al weg. „Maar aan het einde van het seizoen pak je de meeste winst”, is de ervaring van Neijenhuis. Een geluk bij een ongeluk is dat de kas waar het meeste perkgoed stond het minst heeft geleden. „We zijn in die kas dus vooral bezig met perkgoed inpakken. Daarnaast hebben we het druk met glas rapen en de grond schoonvegen. In de zomer, als het seizoen helemaal achter de rug is, gaan we de kas herstellen.”

    Geen einde amaryllisteelt

    Amarylliskwekerij Evers, die iets verderop in Huissen zit, had tussen 60 en 80 ruiten eruit. Ron Evers wist dat er storm aankwam, en had de ramen na 19:00 uur al op maximaal 40% opening gezet. Mocht het echt gaan waaien, dan waren de ramen onder de nok en kon hij ze snel sluiten. De storm kwam echter zo snel opzetten dat de ramen niet meer dicht konden. „Het leek alsof 5 tot 10 seconden lang alles vacuüm werd gezogen”, vertelt hij.„Hoe de andere ruiten eraan toe zijn kunnen we nog niet goed beoordelen. De flintertjes zijn van onderen moeilijk te zien omdat er een coating op het glas zit. De amaryllis heeft nog alleen blad, dus de schade is niet zo groot. Het is zeker niet het einde van de teelt.” De volgende dag stond een kassenbouwer in de buurt om 9:00 uur op de stoep om te starten met de reparaties. Om te beginnen boven het middenpad, zodat mensen veilig de kas in en uit kunnen. Het schermdoek lag op pakket, dus die schade is minimaal.

    Lokale windhozen nemen toe

    Hoe lokaal deze windhoos was, blijkt uit het feit dat freesiateler Rob Gerichhausen 150 meter verderop in Huissen geen enkele schade had. Verzekeraar Interpolis ziet het aantal lokale windhozen toenemen. De exacte plaats en tijdstip zijn heel onvoorspelbaar. Ook is het lastig om bij de bouw van een kas rekening te houden met zo’n enorme zuigkracht.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties