De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten geeft een serie tips wat je het beste kunt doen als je te maken krijgt met waterschade.
Op de website van de vakgroep worden de volgende tips gegeven:
> Neem foto’s van de schade en de mogelijke oorzaak. Maak niet alleen foto’s op het moment van schade maar ook in het vervolgtraject als het probleem wordt opgelost.
> Schakel indien mogelijk de rechtsbijstandverzekering in en meld de schade. Veel rechtsbijstandverzekeringen geven toestemming om een specialistische advocaat (kennis van de sector) in te kunnen zetten. Vraag dit ook na bij de verzekering.
> Schakel een beëdigd taxateur in om de schade vast te laten stellen.
> Probeer te achterhalen wat de oorzaak is, bijvoorbeeld een verstopte sloot of duiker. Een oorzaak kan ook zin dat de capaciteit van de afwatering te gering is, bijvoorbeeld nadat er stroomopwaarts meer is verhard of bebouwd.
> Controleer niet alleen de sloten als er schade is, maar voorkom schade door gedurende het gehele jaar ook de sloten te controleren. Controleer ook stroomafwaarts. Als het water bijvoorbeeld 500 meter stroomafwaarts niet weg kan, kunt u ook met overstromingen te maken krijgen.
Voor je een ander de schuld geeft :Begin eerst eens kritisch naar je eigen bedrijfsvoering te kijken.
– Is je drainage in orde ?
– Kweek je op land wat geschikt is voor kostbare tuinbouw / akkerbouw producten ?
– Wat is de voorgeschiedenis van de grond ?
– Is de grond goed bewerkt ?
– Is de structuur in orde ?
– Wordt er niet met TE ZWAAR materiaal te intensief met te harde smalle banden gereden ?
– voldoende organische stof in de grond ?
– Perceel netjes vlak ?
enz enz.
Als je met 1 vinger naar een ander wijst, wijs je met 4 naar je zelf !