Tiny Forest bron van biodiversiteit volgens ecologen WUR

    Tiny Forests, die de afgelopen jaren in steeds meer gemeenten zijn aangeplant, dragen in grote mate bij aan de biodiversiteit. Dat is één van de tussentijdse conclusies van Fabrice Ottburg en Dennis Lammertsma van Wageningen University & Research (WUR). Zij doen samen met een groep vrijwilligers sinds 2017 ecologisch onderzoek naar Tiny Forests. Ottburg deelde deze tussenconclusies in een webinar ter ere van het vijfjarig bestaan van het initiatief Tiny Forest in Nederland.

    De afgelopen jaren zijn er elf Tiny Forests onderzocht om een beeld te vormen van de ecologische effecten van deze minibossen. Dit onderzoek is gedaan met de hulp van vrijwilligers die eens per maand in de Tiny Forest bij hen in de buurt op zoek gaan naar soorten. Daarbij zijn tijdens het onderzoek 934 verschillende dier- en plantensoorten gevonden. Verder is onder meer onderzoek gedaan naar effecten op bijvoorbeeld de temperatuur en CO2-opslag.

    Overal in Europa Tiny Forests

    Volgens de onderzoekers houdt een Tiny Forest gemiddeld 127,5 kg CO2 per jaar vast. Bovendien zijn er bij alle elf de onderzochte minibossen duidelijke temperatuursverschillen gemeten tussen de bosbodem en de stenen van de straten eromheen. Initiatiefnemer Daan Bleichrodt kijkt tevreden terug én ook vast vooruit. „Ons doel voor de komende vijf jaar is om in ieder land van Europa een Tiny Forest te realiseren,” aldus Bleichrodt.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties