Tim Edwards: ’Eikenexport naar VK is niet legitiem’

Niemand van de EU voldoet aan de nieuwe importeis van het Verenigd Koninkrijk voor eiken, stelt Tim Edwards (Boningale Nurseries). De Britse kweker en voormalig president van de European Nurserystock Association licht zijn stelling als volgt toe.

„Ik voel me niet gemakkelijk met de strengere Britse importregelgeving voor eiken. Er is geen verbod op de import van eiken, vraag het maar aan je inspecteur: die zal vertellen dat de voorschriften zijn veranderd. De verandering is subtiel, maar de gevolgen zijn diepgaand: eiken dikker dan maat 6-8 cm kan je niet langer legaal importeren.”

’Doe mijn best om handel te informeren’

„Mijn dilemma is: doorgaan met import van eiken zou betekenen dat we willens en wetens de regels negeren. Toch weet ik maar al te goed dat andere kwekers waarschijnlijk een andere houding aannemen. Als ik de voorschriften toepas, zou mijn bedrijf de enige boomkwekerij in het VK zijn die deze voorschriften correct volgt en eiken niet importeert. Ik kan ook de regels negeren, of commercieel nadeel ondervinden als ik geen eiken meer importeer. Er is nog een weg om te volgen: mijn best doen om de handel te informeren.

Eikenprocessierups is nu wijdverspreid in het grootste deel van Europa, in die zin dat onze Europese collega-kwekers er weinig tegen kunnen doen. In 2006 werd de rups geïntroduceerd in de omgeving van Londen, via import uit het vasteland: de plaag is nu gevestigd in Londen. Het is aan ons om te voorkomen dat dit in het hele VK gebeurt.

De Britse autoriteiten hebben enige tijd geleden bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om het grootste deel van het VK aan te wijzen als beschermde zone (Zona Protecta, ZP) voor eikenprocessierups. Een exporteur kon dus al enige tijd geen legitiem paspoort met ZP-code krijgen, tenzij de voorraad tijdens het afgelopen groeiseizoen werd geïnspecteerd en vrij van eikenprocessierups werd gevonden. Tot dusver zijn echter veel eiken van het vasteland door de inspecties gekomen.

 

Nesten van de rups zijn goed zichtbaar, maar het probleem is dat veel andere fasen van de levenscyclus veel moeilijker zijn te identificeren. Dat bleek uit inspecties in het verleden: die waren niet grondig genoeg om te garanderen dat de plaag buiten het VK kon worden gehouden. Er zijn wel onderscheppingen aan onze grens geweest. Maar we moeten serieus meer doen.

De Britse regelgeving schrijft nu voor dat inspectie moet plaatsvinden voordat een paspoort kan worden afgegeven. Op die manier zijn inspecties op het vasteland echter afgelopen groeiseizoen niet uitgevoerd. Paspoorten kun je nu dus niet op legitieme wijze afgeven.”

’Exporteur moet zorgen voor inspectie’

„De zaak wordt nog ingewikkelder door het feit dat het niet aan de Britse importeur is om ervoor te zorgen dat de inspectie plaatsvindt, maar dat is aan de exporteur op het vasteland. Die begrijpt de veranderde regelgeving misschien wel niet. Wat zal er gebeuren als een Brit om eiken vraagt? De exporteur kan de bomen goed in onwetendheid leveren en een plantenpaspoort afgeven, net zoals hij dat in het verleden deed. De enige verplichting voor de Britse importeur is dat hij een paspoort ontvangt.

Importeurs moeten onze autoriteiten reeds informeren over alle geïmporteerde eiken. Worden toekomstige meldingen opgevolgd? Ik vind dat alle import onderzocht moet worden, omdat ik meen dat niemand aan de nieuwe inspectiecriteria zal voldoen.

Het zal dan aan de Britse autoriteiten zijn om hun Europese collega’s te vragen om een ​​onderzoek in te stellen. Dit zal enige tijd duren, maar als het eenmaal start moet het wel doorgaan.”

’VK moet bioveiligheid echt wel versterken’

„Als sector zijn we nu terecht bezorgd om Xylella, maar als we eikenprocessierups echt buiten het VK willen houden, zullen we onze bioveiligheid echt wel moeten versterken. Voor iedereen zal het dwaas, onverantwoord en mogelijk erg duur worden als we de huidige regelgeving niet accepteren en stoppen met de import van eiken. Dat betekent dat er dit seizoen te weinig eiken in de handel zullen zijn, maar het betekent ook dat we de rups uit het VK laten. Ik zal dit seizoen geen eiken importeren.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties