‘Tientallen kwekers leggen het loodje’

Tientallen kwekers van planten en bomen overleven de gevolgen van de wateroverlast niet. Dat stelt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten in De Volkskrant.

‘Hele gezinnen gaan kapot’, zegt Raaijmakers in de krant. Hij meldt dat enkele tientallen boom- en plantenkwekers in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg de ramp niet overleven. ‘Ze proberen nog zo veel mogelijk planten te redden om ze te kunnen verkopen. Maar daarna willen ze stoppen en het hele bedrijf te koop aanbieden. Ze zijn financieel geruïneerd’, aldus Raaijmakers in De Volkskrant. Zelf laat hij zich fotograferen terwijl hij nog glas opruimt in zijn eigen kassen.

Overstroming
Oorzaak is zowel de rampzalige extreme hagelbui als de langdurige wateroverlast. Verschillende kwekers hebben daarbij te maken gekregen met overstroming van hun percelen omdat het waterpeil hoog opliep. Hij noemt een voorbeeld van een kweker met prima drainage, die echter water vanuit de overstroomde beek toevoerde in plaats van afvoerde. Met alle gevolgen van dien voor de verzekerbaarheid. De schade wordt op veel plaatsen nu pas in de volle omvang zichtbaar: plantmateriaal kleurt bruin.

Stil
Raaijmakers verwijt het kabinet ‘Randstadpolitiek’. ‘Als dit in het Westland was gebeurd, reden ze met bussen vol door het rampgebied. Er is hier voor een miljard euro schade. Maar vanuit Den Haag blijft het oorverdovend stil.’

Verzekering
In dezelfde uitgave van De Volkskrant wordt in een artikel vastgesteld dat nergens in Europa zo weinig agrariërs zich indekken tegen weerschade als in Nederland. Directeur van Vereinigte Hagelversicherung Jan Schreuder denkt dat de assurantiebelasting van 21% dit voor een deel verklaart. Over het feit dat nauwelijks boomkwekers zich hebben verzekerd, zegt hij: ‘Ik denk dat daar het risicobewustzijn minder is.’