’t Herenland introduceert bijzondere fladderiep

Boomkwekerij ’t Herenland presenteert op de komende vakbeurs Expo TCO de allereerste cultivar van de inheemse fladderiep: Ulmus laevis ’Helena’.

Bart van de Sluis, eigenaar van de boomkwekerij in Randwijk, heeft de cultivar in 2007 ontdekt in Eibergen, in een partij zaailingen. De groeiwijze is volgens de kweker uniek in het iepensortiment. „Anders dan zaailingen, groeit ’Helena’ uniform. Daardoor kun je de boom niet alleen toepassen in landschappelijk gebied, maar ook in stedelijk gebied.”

Afhankelijk van de groeiplaats, verwacht Van de Sluis dat ’Helena’ na 100 jaar circa 22 m hoog is en een kroondoorsnede heeft van circa 12 m. De boom is geschikt voor natte groeiomstandigheden, maar ook voor hoge zandgronden met een hangwaterprofiel. Daarnaast kan de cultivar in bakken worden aangeplant.

’Helena’ is net als U. laevis niet resistent tegen de iepziekte, maar in de vrije natuur komen infecties bijna niet voor, aldus Van de Sluis. De iepenspintkever, die de iepziekte overbrengt, heeft namelijk een voorkeur voor andere iepsoorten. „De kever gaat voorbij aan de fladderiep, wat mogelijk komt door de baststructuur en smaakstoffen.” De luizendruk is volgens de kweker ook beduidend lager dan bij andere iepen.

De naam ’Helena’ komt van het Griekse hèlios, wat zoveel betekent als ’de stralende, de schitterende’. Dit verwijst naar de helder gele bladkleur van ’Helena’ in de herfst.

Plantipp heeft kwekersrecht aangevraagd voor ’Helena’. Van de Sluis zegt dat hij inmiddels redelijke aantallen van de boom, tot 18-20, beschikbaar heeft.

Foto’s: Boomkwekerij ’t Herenland/Plantipp

Behalve in de vollegrond, kan de nieuwe fladderiep volgens Van de Sluis ook goed in een sierbak worden aangeplant.

Het blad kleurt in de herfst helder geel, vandaar dat de cultivarnaam is afgeleid van het Griekse woord voor ‘de schitterende’: helios.