Storm Christoph was alleen op de Noordzee een officiële storm. Toch heeft hij voor de nodige schade gezorgd. Uit verschillende delen van het land kwamen bijvoorbeeld meldingen van omgewaaide bomen. Een flink aantal hiervan zorgde voor schade aan onder meer auto’s en oponthoud voor het verkeer.
De stormschade bleef allerminst beperkt tot de kuststreek. Volgens De Telegraaf kwamen er bij de hulpdiensten het meeste meldingen binnen uit Gelderland (93) op afstand gevolgd door Noord- en Zuid-Holland (beide 40) en Overijssel (30). Zeeland (3) en Friesland (1) bleven juist relatief ongeschonden.
Het hoogtepunt van storm Christoph vond afgelopen nacht plaats toen een buienlijn van west naar oost over ons land trok, een zogeheten koufront. Tijdens passage van deze buienlijn was de wind landinwaarts krachtig tot tijdelijk hard en zijn zware windstoten tot lokaal ruim 90 km/uur gemeten.
Windkracht 9
Aan zee pakten de windstoten nog wat hoger uit. in IJmuiden was de wind tijdelijk stormkracht 9 en werd een windstoot van 127 km/u gemeten zo meldt Weerplaza. Om een officiële storm te heten moet het een uur lang gemiddeld windkracht 9 zijn. Dat was Christoph dus niet.
Stormnamen
Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds vorig jaar een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Hiermee wil het KNMI het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.
De nieuwe namenlijst voor seizoen 2020-2021 is opgesteld in samenwerking met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland). De eerste naam die is ingebracht door Nederland is Christoph, vernoemd naar Christophorus Buys Ballot, de oprichter van het KNMI.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij