Goed toezicht moet de kwaliteit van het bomenbestand in gemeenten verbeteren. Anders gaat deze kwaliteit verder achteruit door prijsdruk en lagere budgetten, zo blijkt uit onderzoek dat branchevereniging VHG liet uitvoeren.
Voor het onderzoek hebben studenten Tuin- en landschapsmanagement aan de HAS Hogeschool interviews afgenomen met diverse opdrachtgevers van beplantingen en boomverzorgers. Ze constateren dat gemeenten, als gevolg van bezuinigingen, minder onderhoud laten uitvoeren aan bomen en gekapte bomen niet vervangen door nieuwe.
Lagere budgetten leiden tot flinke concurrentie onder aannemers van gemeentelijke opdrachten. Dit gaat ten koste van kwaliteit en veiligheid in het boombeheer, omdat aannemers de werkzaamheden uit een bestek tot een minimum beperken.
In het toezicht kunnen boomspecialisten een actievere rol spelen, blijkt uit het onderzoek. Dit zou volgens de VHG passen in het beeld van de zogeheten regiegemeente: een gemeente die meer onderdelen van openbaar groen uitbesteed aan derden. Aannemers zouden dan het gehele boombeheer voor rekening kunnen nemen.
Om gemeentelijke budgetten op peil te houden of zelfs te verhogen, zijn er volgens het onderzoek diverse oplossingen mogelijk. Een oplossing is om een zogeheten Rekenmodel Boomwaarde te hanteren als gekapte bomen moeten worden vervangen. Volgens dit model zouden bomen met een hogere begininvestering, ofwel zwaarder plantmateriaal, een hogere waarde krijgen.