Stigas gaat zelfgebouwde en verbouwde machines in onder andere de boomkwekerij in kaart brengen, met als doel om ongelukken en andere risico’s te voorkomen.
De meeste ongelukken in de agrarische en groene sector gebeuren volgens Stigas met machines, vaak door contact met bewegende delen als bijvoorbeeld afscherming of beveiliging ontbreekt. Zelfgebouwde en verbouwde machines brengen extra risico’s met zich mee, waaronder een financieel risico: de verplichte CE-markering op een machine vervalt meestal als ze is aangepast, wat gevolgen kan hebben voor de verzekering. Een aanpassing kan een machine wel efficiënter maken, maar ook onveiliger, waarschuwt Stigas.
Ook omgang met machines
Om risico’s helpen te voorkomen, onderzoekt Stigas op verzoek van werkgevers- en werknemersorganisaties welke nieuwe machines, werktuigen en aanpassingen in de open teelten (inclusief dus boomkwekerij) voorkomen. Stigas wil ook weten hoe bedrijven met aangepaste machines omgaan.
Klik hier om mee te doen aan het onderzoek; het is een vragenlijst die 10 minuten kost om in te vullen. Deelnemers ontvangen het boekje VGM-eisen (Veiligheid, Gezond en Milieu) bij aanschaf van machines. Onder de deelnemers verloot Stigas bovendien cadeaubonnen van elk €50.
Foto: Arno Engels