Weervrouw Helga van Leur legde op vakbeurs Openbare Ruimte, aan een zaal vol ambtenaren, uit waarom je opwarmend stedelijk gebied maar beter niet kunt afkoelen met airco’s.
Nederlands bekendste weervrouw was vorige week nog op orkaanjacht in de Verenigde Staten, zoals ze het woensdag zei op vakbeurs Openbare Ruimte, op een forum over klimaatbestendig stedelijk gebied. „Alles in de VS is ’ge-airco’d’. Heel naar, want als je binnen gewend raakt aan lagere temperaturen, kun je de buitentemperatuur niet meer handlen.”
Hogere temperatuur in stedelijk gebied
Die buitentemperatuur zal in stedelijk gebied nog meer stijgen dan in landelijk gebied, aldus Van Leur. Ze verwees naar berekeningen voor 2050, als tweederde van de wereldbevolking in steden woont. „De gemiddelde jaartemperatuur stijgt tot 3°C, en omdat het in steden overdag heter wordt en ’s nachts minder afkoelt: komt er in steden nog eens 3°C bij.”
Gebouwen kan je dan wel vol hangen met airco’s, wat al in de VS en in andere landen gebeurt, maar airco’s vreten energie en moeten hun warmte toch ergens kwijt: aan de buitenlucht. „Dan wordt het buiten nóg warmer.”
Van Leur liet de aanwezige beleidsmakers en beslissers in Jaarbeurs Utrecht een infographic zien van ’knappe bomen’. „Bomen zijn knap omdat 1 boom net zoveel koelt als 10 airco’s, omdat ze CO2 uit de lucht halen, en vanwege nog veel meer redenen. Je moet dus iets met groen doen om stedelijk gebied klimaatbestendiger te maken.”
Wereldwijd verandert het klimaat, en wat Nederland betreft noemde Van Leur het liever klimaatverstoring „omdat het ons evenwicht verstoort waar we nu op ingericht zijn.”
De weervrouw toonde met beelden aan „dat er wel degelijk iets aan de hand is met het klimaat. Blijf wel breed kijken, want er zijn veranderingen in de hele wereld.” Zo liet ze de temperaturen op de aardbol zien in het droge en warme jaar 1976, vergeleken met 2018. „In bijna de hele wereld was het dit jaar extreem warm, zie al het geel en rood.”
In de afgelopen 150 jaar zijn grote veranderingen geweest qua uitstoot van CO2. Niet alleen qua hoeveelheden en qua snelheid, aldus Van Leur. „Ook de samenstelling van het gas is anders dan vroeger. In 1880 ging het om 280 deeltjes per miljoen, nu is de CO2-concentratie 410 deeltjes per miljoen.”
’Helemaal klimaatneutraal is utopie’
Bij alles wat je doet, dus niet alleen bij het inrichten van stedelijk gebied, adviseert Van Leur om bewust te zijn van een biologische kringloop: wat zorgt voor uitstoot van CO2, waar gaat energie verloren. Kortom, verduurzaming van stedelijk gebied is noodzakelijk. „Maar”, zo zei Van Leur: „Maximale duurzaamheid of helemaal klimaatneutraal is een utopie, tenzij je in een hutje op de hei zit zonder internet enzo. Streef naar een optimum.”
Foto’s: Arno Engels