Onder autonome trekkers vallen ‘gewone trekkers’ waar geen chauffeur meer op hoeft te zitten en robottrekkers waar geen chauffeur op kan zitten. Hoe ver is de boomkwekerij nu op dit gebied? En wat zijn de praktijkervaringen?
„Boomkwekers van bosplantsoen en siergewassen kijken vooral naar robotisering van herhaalde bewerkingen zoals mechanische onkruidbestrijding”, zegt Arie Schipper, teeltadviseur bij Delphy.
Het inzetten van autonome trekkers in de boomkwekerij is volgens Schipper ingewikkelder dan in bijvoorbeeld de fruitteelt. Dit komt vooral doordat in vergelijking met de fruitteelt de maatvoering in de boomkwekerij veel minder standaard is.
Daarnaast ontwikkelen de grote machinebouwers vooral machines voor de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt met een lage bodemvrijheid. Voor de boomkwekerij is minstens 60 tot 80 cm nodig. De machines moeten dus hoge wielen of een portaalconstructie krijgen.
Systemen actief in de boomkwekerij
Op dit moment zijn er al enkele types autonome trekkers in de boomkwekerij in gebruik. Als het gaat om systemen om gewone trekkers autonoom te maken, is dit het Poolse GOtrack.
Met dit systeem dat werkt op GPS kunnen gewone trekkers volgens de Nederlandse dealer Dirk Jan van Lutterveld al probleemloos volledig autonoom spuiten, maaien, kopeggen, stroken spitten en plantgaten boren.
Kleine compacte robottrekkers
Kleine compacte multifunctionele robottrekkers van rond de 30.000 euro zoals de Naïo Oz zien deskundigen als de nieuwe ‘rechterhand’ van de boomkweker, te vergelijken met het mini-shoveltje van de boer.
Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec leverde de Naïo Oz inmiddels aan vier Nederlandse boomkwekerijen, waaronder De Minoor in Wernhout. Benieuwd naar hun ervaringen? En hoe bij Volentis het Poolse systeem GOtrack bevalt?
Lees het hele artikel in het digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 11 die vandaag op de mat valt. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.