Stagelopers moet je uitnutten…

Ik krijg net een mooie reeks safari-foto’s van onze Hollandse tuinbouwstagiair op m’n WhatsApp. Ik had al twee weken niets meer van hem vernomen, maar aan de foto’s te zien hoef ik me geen zorgen te maken. Onze tuinbouwstagiair van HAS Den Bosch is namelijk net klaar met zijn stage bij Xclusive en plakt er nog lekker een maandje aan vast om Uganda te verkennen.

Zijn studiemaat zat vandaag nog met z’n bruine kop achter de Priva-computer zijn laatste resultaten bij elkaar te schrapen en gaat spoedig ook beginnen aan zijn Uganda-trip. Ja, helaas pindakaas voor ons… want we gaan ze missen op de farm.

Kwekers zijn weleens sceptisch over de toegevoegde waarde van stagelopers op het bedrijf. Xclusive ziet dat gelukkig anders. Ook deze keer hebben wij weer heel veel mogen leren van onze tuinbouwstagiaires.

Inderdaad, we hebben er twee tegelijk. De Xclusive-groep heeft namelijk een aantal bedrijven waar altijd wel wat valt uit te zoeken. Dus iedere student krijgt gewoon zijn eigen bedrijf en onderzoek. In je eentje 5 maanden naar Uganda, dat is wellicht ook wat eng en minder gezellig. Vandaar dat we er liever meteen twee tegelijk laten komen. Bovendien hebben ze dan na werktijd meteen een buddy om mee te avonturieren.

Menno is voor ons bij Young Plants druk bezig geweest met het optimaliseren van de bewortelingsafdeling. Zo heeft hij een reeks essentiële onderwerpen nog eens goed onderzocht, doorgemeten en vertaald in een aantal nuttige handleidingen. Kunnen de spuitschema’s beter? Kunnen de klimaatinstellingen beter? Wat levert het toevoegen van trychoderma aan de verse kokospluggen op? Wat is de beste afstelling voor de paperplug-machine? En wat is nu eigenlijk het effect van verschillende concentraties bladbemesting en wortelhormonen? Waar moeten we stappen gaan maken in hygiëne, enzovoorts, enzovoorts. We hebben door Menno daadwerkelijk echt stappen gemaakt en dat in slechts twintig weken.

Jeffrey is bij het Kalanchoë-bedrijf aan de slag geweest om de nieuwe hogedruk mistinstallatie slimmer in te zetten. Het gewas mag niet te nat worden, maar de luchtvochtigheid ook zeker niet te laag. Het streven naar een optimaal groeiklimaat voor maximale productie lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Gecontroleerd en doordacht ‘spelen’ met de mistinstallatie en vervolgens meten en vergelijken. Want meten is weten. Dit klinkt verschrikkelijk, maar het is hartstikke waar. Verschillen in bladtemperatuur, verschillen in droge stofgehalte en de verschillen in activiteit van het chlorofyl zijn allemaal grondig geanalyseerd. Ons onderbuikgevoel zegt ons dat mist wel degelijk meer productie en kwaliteit brengt. Maar hoeveel extra productie wordt er nu gerealiseerd en hoe snel is zo’n installatie dan terugverdiend? Geen onbelangrijke vragen. U begrijpt dat we dus erg blij zijn met het onderzoek van Jeffrey.

Uiteraard hebben de mannen ook een wereldervaring opgedaan. Werken met 650 Ugandese collega’s ergens midden in de rimboe van Afrika, dat is gewoon bijzonder. Kennismaken met de cultuur en de natuur is uiteraard ook een leerzame ervaring. Kortom, we hebben elkaar lekker uitgenut en zo een mooie win-win gecreëerd. Mannen, bedankt!

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik Janssen
Erik Janssen
6 jaren geleden

Beste Sjaak,
Als begeleider van bovenstaande twee studenten wordt ik hier wel blij van.
Goed te zien dat Menno en Jeffrey zo gewaardeerd worden.
Eik Janssen
HAS den Bosch

arjan ter horst
arjan ter horst
5 jaren geleden

prima artikel sjaak