Staatsbosbeheer is hard bezig met het planten van nieuw bos in Nederland. De totale oppervlakte bos in Nederland moet na enkele jaren van afname weer flink gaan groeien. In totaal wordt 5.000 ha nieuw bos aangeplant door Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer is inmiddels drie jaar bezig met de nieuwe aanplant. Er is al enkele honderden hectares nieuw jong bos aangeplant. Hiervoor worden veel verschillende boom- en struiksoorten gebruikt, met het oog op de groeiplaats. Daarnaast maakt dit het bos gevarieerder, robuuster, aantrekkelijker en toekomstbestendiger. Bovendien is het ook goed voor de biodiversiteit.
Afwisselender
In bossen die voornamelijk uit naaldbomen bestaan, worden veel nieuwe loofbomen aangeplant. Zo worden de bossen afwisselender én zijn ze beter bestand tegen natuurbranden en andere calamiteiten. Loofbomen zijn namelijk minder brandbaar dan naaldbomen, die veel hars bevatten.
Op kleigronden, waar in het verleden veel essen geplant zijn, is de schade door essentaksterfte erg groot. Een groot deel van deze zieke essen worden vervangen door gevarieerde nieuwe aanplant. Op zandgronden zijn veel fijnsparren aangetast door de letterzetter. Ook op deze plekken worden andere soorten aangeplant.
Buitenfonds
Een belangrijk deel van de nieuwe bomen wordt gefinancierd met hulp van particulieren en bedrijven die hier via Buitenfonds aan bijdragen. Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die voor Staatsbosbeheer het samenwerken met bedrijven en particulieren mogelijk maakt.