Bieden groene beroepen slecht loopbaanperspectief?

    Uit het onderzoek naar het loopbaanperspectief van beroepen in Nederland blijkt niet dat studenten maar beter niet kunnen kiezen voor een carrière in de boom- of vaste plantenteelt omdat de kans werk te krijgen hier de komende jaren beperkt zou zijn.

    Dat zegt Didier Fouarge, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht en onderzoeker van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. In de landelijke pers is een recent verschenen onderzoek naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vertaald naar het loopbaanperspectief van bepaalde beroepen. Het AD zet agrarische beroepen – die met ’tuinder, kweker, hovenier’ worden aangeduid – op nummer 1 van beroepen waar je maar beter niet voor kunt kiezen.

    Hoogleraar Fouarge spreekt dit tegen. „Die conclusie komt niet uit mijn rapport”, laat hij weten. Hij werpt juist tegen dat de groene sectoren het ‘niet zo slecht doet in de prognoses’.

    De publicaties in de pers naar aanleiding van het rapport wekken verbazing bij enkelen in de boomkwekerij. In de sector wordt juist een tekort aan geschikte krachten ervaren en is de verwachting dat dit tekort niet afneemt.

    Hoger opgeleid, beter perspectief

    Fouarge houdt staande dat de agrarische sector een krimpsector is en daarmee het aantal arbeidsplaatsen binnen bepaalde beroepen ook krimpt. „Voor het beroep van hoveniers, tuinders en kwekers ramen wij een krimp van 0,9% per jaar voor de komende 6 jaar. De gerealiseerde krimp afgelopen 20 jaar bedraagt -1,7% per jaar”, aldus de hoogleraar. Wat betreft de definitie van de beroepen wordt in het onderzoek gebruik gemaakt van de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat binnen deze groep zowel de eigenaren van bedrijven als de medewerkers worden geteld.

    Maar daarnaast wijst de hoogleraar op de conclusies in zijn rapport waaruit blijkt dat de perspectieven voor studenten aan groene opleidingen minimaal ‘redelijk’ tot ‘goed’ zijn. Daarbij geldt dat hoe hoger de opleiding is, hoe beter het arbeidsperspectief. Mbo niveau 2/3 biedt een redelijke zekerheid op een baan, niveau 4 een goede zekerheid waarbij Fouarge vermeldt dat de instroom studenten hier relatief klein is en de vraag naar medewerkers met deze opleidingsgraad groot is. Dat wordt onderschreven door recent onderzoek van het UVW naar de positie van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Studenten plantenteelt niveau 4 aan een beroepsopleidende leerweg staan in de top tien meest perspectiefvolle opleidingen. Tot slot wijst Fouarge erop dat ook studenten hbo gewild zijn, maar het aanbod klein. Ook hun perspectief is dus gunstig te noemen.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties