‘Sint-Pietersplein zonder bloemen en planten ontroert me’

    Voor het eerst in 35 jaar staan ​​er geen bloemen en planten uit Nederland op het Sint-Pietersplein tijdens de paasviering in Rome. Charles Lansdorp, sinds jaar en dag bij de bloemversieringen van de paasviering in Vaticaanstad betrokken, sprak op de Italiaanse tv. „Het ontroert me om het Sint-Pietersplein te zien zonder bloemen en planten.” Hoofdarrangeur Paul Deckers reageerde in Hart van Nederland. „Ik verheug me er nu al op dat volgend jaar 1 miljard mensen getuige zijn van de prachtige bloemen en planten die Nederland produceert.

    Charles Lansdorp van Flower Academy is elk jaar te gast in het tv-programma Cristianità van de Italiaanse tv-zender Rai internationale om commentaar te geven. Dit jaar staan ​​er geen bloemen op het plein en reageert Charles Lansdorp via een Skype-verbinding op de Italiaanse tv.

    Lansdorp had graag – net als voorgaande jaren – in de studio willen zijn om uitleg te geven over de bloemendecoraties. „Dit project vergt bijna een heel jaar planningswerk. Elk jaar is het een uitdaging om de bloemen en planten op tijd te laten bloeien. Het is onwerkelijk om het Sint-Pietersplein nu zonder bloemen en planten te zien. Maar helaas was er geen andere keuze. Elk jaar kijken we ernaar uit om naar Rome te komen en we zijn vereerd dit project te mogen realiseren. Verder is het geweldig om de jaarlijkse bijeenkomst bij te wonen van alle vrijwilligers die meehelpen met het inrichten van het plein.”

    20.000 rozen

    Lansdorp vertelde de Italiaanse luisteraars dat de rozenkweker Meijer Roses, die al jaren bijdraagt ​​aan de bloemendecoratie op het Sint-Pietersplein door tienduizenden stelen te sturen, meer dan 20.000 rozen schonk aan de medische staf en ouderen in Nederland. „Met dit eerbetoon wilde hij de zorgmedewerkers bedanken voor hun fantastische inzet tijdens deze noodsituatie en voor hun werk in ziekenhuizen en verpleeghuizen.”

    De rozen werden ook naar ouderen gestuurd in verpleeghuizen. Lansdorp: „Veel ouderen zijn op dit moment eenzaam en kunnen niet naar buiten. De ouderen in de verzorgingshuizen waarmee we vorig jaar Grootouderdag vierden, krijgen nu elke 14 dagen een roos. Met deze rozen willen we ze laten weten dat we in deze moeilijke tijden aan ze denken. Andere rozen gaan naar een zorginstelling voor gehandicapten die het momenteel moeilijk hebben. De bewoners van deze instelling zijn gewend aan een vast programma dat nu volledig op zijn kop staat en dat zorgt voor veel angst.”

    Geen economisch vangnet

    Lansdorp benadrukte dat het moeilijke tijden zijn voor de sierteeltsector, die zwaar is getroffen. „Mijn gedachten gaan uit naar de gezinnen die in deze sector in Nederland en Italië werken. Maar ook naar de families in Afrika. De lockdown in Europa heeft direct gevolgen voor de bloemensector in Afrika. In Kenia gaat ongeveer 70% van de geteelde bloemen naar Europa en een aanzienlijk deel wordt via Nederland vermarkt. Ongeveer 1 miljoen mensen in Kenia zijn direct of indirect afhankelijk van de bloemenindustrie. Veel bedrijven zijn gedwongen het grootste deel van hun personeel naar huis te sturen. Als gevolg hiervan zijn de inkomens van veel gezinnen weggevallen. Er is voor hen geen economisch vangnet.”

    „De bloemenwereld is als een grote familie”, stelde Lansdorp ten slotte. „Mijn gedachten gaan uit naar al mijn vrienden en alle families die in deze sector werken om schoonheid te creëren en zullen dat ook na deze crisis blijven doen. Volgend jaar zijn we terug in Rome en vullen we het plein weer met bloemen en planten. Ik wens iedereen een vrolijk Pasen en blijf veilig thuis.”

    Bizar, heel raar

    Hoofdarrangeur van de bloemenversieringen op het Sint-Pietersplein tijdens de paastoespraak van de paus, Paul Deckers, reageerde in Hart van Nederland van SBS6. Een kale Sint-Pieter zonder bloemen en buiten het plein helemaal verlaten. Dat is bizar voor ons, heel raar.”

     

    Begin maart dit jaar kondigde Deckers al aan dat er dit jaar geen bloemversieringen tijdens de paastoespraak van de paus zouden zijn. Contacten in Rome en heel Italië deden hem op zijn Nederlandse klompen aanvoelen dat het geen haalbare kaart zou zijn vanwege de coronacrisis.

    „Dat maakt het dit jaar toch een stuk emotioneler. Het is toch een hele klus die gemist wordt. Maar ik praat daar liever niet over. Als je het in wereldperspectief bekijkt… Er gaan mensen met bedrijven bijna failliet, er gaan mensen dood en er zijn mensen ziek. Dan ga ik niet over een klein bedrag praten.”

    Deckers verheugd zich op volgend jaar. Ik hoop dan dat 1 miljard mensen getuige zijn van het urbi et orbi en de prachtige bloemen en planten die Nederland produceert zien. Daar verheug ik me nu a heel erg op. Ik kan bijna niet wachten dat het weer Pasen wordt, want dit is niks.”

    Snij- en potanthurium zouden in de spotlights staan op het Sint-Pietersplein.

    Bekijk hier het optreden van Paul Deckers in Hart van Nederland.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties