Sierteelt moet snel oplossing vinden voor plastic afval

Overheden en retailers in Europa willen de plastic afvalberg terugdringen. Wat betekent dit voor de sierteeltketen, die bijna alles in plastic verpakt? Tijdens het congres van de internationale sierteeltorganisatie AIPH, vorige week dinsdag, werd een aantal oplossingen voorgesteld. De ultieme uitvinding die alle problemen oplost zat er niet bij. Maar dat er echt iets moet gebeuren, was voor iedereen wel duidelijk. De cirkel moet gesloten worden.

In het afgelopen jaar is plastic opeens op de kaart gezet. China heeft zijn grenzen gesloten voor Westers afval en Duitsland heeft het Verpackungsgesetz ingevoerd. Berichten over dode walvissen met hun maag vol boodschappentassen, zoals vorige week nog in Italië, zetten burgers aan tot nadenken. Het imago van plastic is in vrije val. Wat moet de sierteeltsector hiermee? Tijdens het congres van AIPH (International Association of Horticultural Producers), vorige week in Noordwijk, was een dag gewijd aan de rol van plastic in de sierteelt.

Wereldwijd zijn de vooruitzichten vrij somber. „In 2050 zal er vier keer zoveel plastic worden geproduceerd als nu”, vertelde David Bek, onderzoeker aan Coventry University. „Het gewicht aan plastic dat in de oceanen drijft zal dan net zo groot zijn als de hoeveelheid vis.” Als er niets aan wordt gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties