Sierteelt kan niet zonder onderzoek

    Natuurlijk, het is een momentopname en niet alleszeggend, maar wat zijn er momenteel weinig onderzoekskasjes in Bleiswijk gevuld met siergewassen. Tijdens het PlantgezondheidsEvent dat Wageningen UR, businessunit Glastuinbouw en LTO Glaskracht Nederland jaarlijks organiseren 
– afgelopen week was de 9e editie – konden vakgenoten het aanschouwen. Veel kasjes met groenten en onderzoek aan algen, papaya, bramen en vanille. Eén kas met rozen en nog wat onderzoek met potplanten als kalanchoë.

    Ook opvallend: steeds meer onderzoeken worden (mede-)gefinancierd door de EU of samenwerkende telersgroepen, organisaties of bedrijven. En meestal behelst het onderzoek om meer grip te krijgen op ziekten en plagen. Uiteindelijk zijn resultaten ook deels voor siertelers relevant, bleek uit de diverse presentaties op het Event. Als je bijvoorbeeld minuscule mijtjes in kokosnoot biologisch leert bestrijden, dan kan een teler van gerbera of bromelia daar ook iets mee.
    Maar toch, de sierteelt was niet prominent aanwezig daar in Bleiswijk. Dat viel meer bezoekers op en er werd gelaten op gereageerd. Sierteelt kenmerkt zich nu eenmaal door kleinschaligheid en nicheproducten. En het is logisch dat er niet voor ieder probleem, plaag of kwaal in een teelt een apart onderzoek is. Oplossingen moeten vooral komen uit politieke besluiten die bijvoorbeeld zorgen voor een gelijk speelveld in Europa ten aanzien van gewasbescherming. Ondertussen werken siertelers samen met hun adviseurs en toeleveranciers in de praktijk aan oplossingen. Ze moeten wel, blijkt ook in dit nummer. Actuele problemen vragen om acute oplossingen. Meestal lukt het, maar het zou mooi zijn als fundamenteel onderzoek iets blijft toevoegen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties