Een aangenomen motie die de regering verzoekt om „een volledige uitfasering van landbouwgif in 2035” zal voorlopig niet worden uitgevoerd. Dat heeft demissionair minister Carola Schouten van LNV gezegd in debat met de Tweede Kamer.
De motie is ingediend door Tweede Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. Zij legt in de motie een verband met een recent burgerinitiatief dat de Europese Commissie ertoe oproept pesticiden per 2035 in de EU aan banden te leggen.
Vestering pleit ervoor dat Nederland hier los van de Europese politiek ook nationaal naar streeft. Naast de PvdD hebben de linkse oppositiefracties, regeringspartij D66 en de PVV de motie van Vestering aan een meerderheid geholpen.
‘Laagrisicomiddelen blijven nodig’
Minister Schouten heeft in debat met de Kamer laten weten niet van plan te zijn op het verzoek in de aangenomen motie in te gaan. Daarbij vindt de ChristenUnie-politica het onduidelijk wat Vestering bedoelt met volledige uitfasering. „Wij maken altijd onderscheid tussen hoog- en laagrisicomiddelen”, aldus Schouten. „Laagrisicomiddelen zul je echt nodig hebben.”
Schouten wijst verder op de demissionaire staat van de regering. Het is volgens haar aan een nieuw kabinet om bij deze kwestie nieuw beleid te maken. Namens de ChristenUnie onderhandelt Schouten zelf mee over een nieuw kabinet, samen met partijleider Gert-Jan Segers.
Indiener niet blij met opstelling Schouten
Motie-indiener Vestering vindt het niet kunnen dat Schouten de formatie gebruikt als reden om niet meteen de motie uit te gaan voeren. De PvdD’er is niet te spreken over de houding van de minister. „Terwijl we een stikstofcrisis, een natuurcrisis en een biodiversiteitscrisis hebben”, benadrukt Vestering.
„Ik vind dat je daar als minister echt tijd voor moet vrijmaken”, wijst ze op de door haar opgesomde crises. Als Schouten dat niet doet, dan moet ze volgens het Kamerlid op zoek naar een plaatsvervanger of opvolger.
VVD blij, BBB bezorgd
Enkele andere Kamerleden reageerden ook op de motie en de positie die de minister inneemt. Thom van Campen (VVD) is blij te horen dat de minister zelf ook vraagtekens heeft bij een totaalverbod. Caroline van der Plas (BBB) is juist bezorgd dat de letterlijke tekst van de aangenomen motie in de toekomst ruimte zal bieden voor deze volledige restrictie.
Foto: Anne Paul Roukema CC BY-SA 4.0