Ik beschouw het als een zegen dat ik door ander kantoren word betrokken bij fiscale en juridische vraagstukken. Op die manier mag ik wekelijks meedenken over moeilijke vaktechnische vragen.
“Eenvoud siert, maar echt moeilijk is leuker.” Om die reden kreeg ik vorige week een vraag over een waarschijnlijk forse schadevergoeding.
Enkele jaren terug heeft een boomkweker een uit de hand gelopen hagelbui op zijn tunnels, kassen en schuur gekregen. Alles lag aan diggelen. Gelukkig is hij verzekerd en de schade zal worden vergoed.
Over de hoogte van de schadevergoeding is met de verzekeringsmaatschappij oorlog uitgebroken. Beide kampen hebben zich met experts en contra-experts ingegraven. De strijd gaat nog even voortduren. “Fiscaal gezien kan de tijd de winst opleveren” is in dit soort gevallen mijn motto. Daarbij is nog totaal onbekend waarop het schadebedrag gaat uitkomen. Ook dat kan fiscaal voordelig zijn.
In zo’n situatie moet worden voorkomen dat de gehele schadevergoeding in één jaar als winst uit onderneming met inkomstenbelasting wordt belast. Daarmee word je hooguit voor dat jaar erelid van de Belastingdienst. De collega-adviseur zat te denken aan de toepassing van de herinvesteringsreserve. Echter, met een herinvesteringsreserve schuif je de belastingclaim naar de toekomst. Dat is in mijn ogen maar een halve oplossing en hooguit een laatste redmiddel. Met wat creativiteit zijn betere oplossingen denkbaar.
De schadevergoeding kan op dezelfde manier worden benaderd als een onteigening op termijn. Bij een toekomstige onteigening is vaak herstructureren het devies. Als het kan, betrek je daarbij zoveel mogelijk familieleden, die allemaal gaan delen in de kans op de mogelijke schade-uitkering. Gaandeweg de strijd over de hoogte van bedragen neemt een besloten vennootschap de onderneming dan over. Op dat moment wordt de 52% belastingdruk over de schadevergoeding gereduceerd tot hooguit 25% of zelfs nog minder.
De schadevergoeding is dan een kwestie van tijd omdat de fiscale angel eruit is getrokken. Een dergelijke aanpak bespaart aardig wat geld. Dat bedrag kan weer in het bedrijf worden geïnvesteerd op een fiscaal voordelige manier. Plannen maken voor de toekomst is beter dan oorlog voeren.