Premier Mark Rutte waarschuwt Nederlandse bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voor een harde brexit. Volgens de minister-president moeten de bedrijven zich voorbereiden op problemen die kunnen ontstaan door het vertrek van het VK uit de Europese Unie. Rutte reageert hiermee op de groeiende onrust in de Nederlandse land- en tuinbouw.
Dit meldt NOS.nl. Het Nederlands bedrijfsleven hoopt dat de EU en het VK voor 1 april 2019, de datum van de brexit, een akkoord hebben gesloten over de voorwaarden van het afscheid en de toekomstige handelsrelaties. Deze ‘zachte’ brexit heeft dan de minste impact op de huidige handelsrelaties en toegang tot de Britse markt.
Al maanden wordt geprobeerd de brexit goed te laten verlopen, maar tot nu toe hebben de onderhandelingen nog niet geleid tot enige progressie. ‘Hou in je achterhoofd rekening met de optie dat het niet lukt’, laat Rutte aan de NOS weten. Bij een harde Brexit kunnen de gevolgen, met name voor de Nederlandse agrarische sector – waaronder de sierteelt – groot zijn.
In feite wordt het VK dan een land als elk ander land buiten de EU waarmee geen expliciet handelsakkoord is gesloten. Oftewel: dit kan resulteren in grenscontroles en het weer fytosanitair keuren van de partijen in het VK. Dit kan de sierteeltketen fors meer geld kosten.
De premier begrijpt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vreest dat Nederlandse producten weer gekeurd moeten worden aan de grens en dat de oversteek bij de douane uren vertraging oploopt. Rutte heeft begrip voor de groeiende onrust onder bedrijven: ‘Ik snap het, je zult maar zoveel export hebben naar Groot-Brittannië en dan ben je onzeker over hoe groot dat in de toekomst is.’
Nederland exporteert per jaar voor ruim 6 miljard euro aan landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Het gaat vooral om bloemen, groenten, fruit en vlees.