Ronald Houtman ’vierde’ tijdens Plantarium dat hij 25 jaar secretaris is van keuringscommissie KVBC. Hij werd erop geattendeerd, zelf had hij er nog niet bij stilgestaan.
Gefeliciteerd met uw 25-jarige jubileum. Wat weet u nog van de begintijd?
„Ik heb in 1994 het stokje overgenomen van Harry van de Laar. Hij bleef nog wel de gewone keuringen doen, maar ik nam de keuringen rondom Plantarium van hem over. Dat heb ik dit jaar dus voor de 25e keer gedaan”
De KVBC doet beurskeuringen, veldkeuringen en sterrenkeuringen. Waarnaar gaat uw voorkeur uit?
„Ik heb een voorliefde voor de sterrenkeuringen. Hierbij wordt van een gewas een groot aantal cultivars opgeplant in diverse landen. Hierbij kan je een gewas echt in de hele breedte beoordelen. Ik zie dat kwekers helaas vaak een voorkeur hebben voor een goede beoordeling op een beurs, maar daarbij gaat het toch veelal om een momentopname. Een goede beoordeling van een gewas tijdens een sterrenkeuring heeft voor mij veel meer waarde.”
De keuringen op Plantarium vindt u niet zo leuk?
„Ja hoor, zeker wel. Het leuke hieraan is dat het altijd discussie oplevert met de inzenders. En dat is goed. Wij willen als keuringscommissie niet vanuit een ivoren toren opereren, maar met iedereen in gesprek gaan over een beoordeling. Het blijft mensenwerk.”
Wat is bij de keuringen nu anders dan bijvoorbeeld 25 jaar geleden?
„25 jaar geleden was er best wat discussie of een plant waarvoor kwekersrecht was aangevraagd wel een goede beoordeling mocht krijgen of mocht winnen. Immers, zo’n plant was niet vrij beschikbaar voor iedereen. Ik ben altijd van mening geweest dat je een plant moet waarderen op z’n planteigenschappen en niet op z’n ’juridische achtergrond’. Het is overigens nooit gebeurd dat een plant geen award heeft gewonnen omdat voor deze plant kwekersrecht was aangevraagd of verleend. Die discussie heeft toch wel zo’n vijf jaar geduurd, maar hiervan is inmiddels dus al lang geen sprake meer. 25 jaar geleden was ook maar voor 1 van de 60 voor keuring aangeboden planten kwekersrecht aangevraagd of verleend. Inmiddels geldt dit voor zo’n 50 van de 60 aangeboden planten.
Wat zijn uw wensen ten aanzien van de keuringen?
„Ik hoop dat we de Eurotrials verder kunnen professionaliseren. Inmiddels worden deze in acht landen gehouden en dat is echt een behoorlijke operatie. Als je van een gewas bijvoorbeeld, van 65 cultivars vijf planten wilt opplanten in acht landen, en deze goed wilt beoordelen is dat een flinke klus. Eén gewas per jaar zoals nu gebeurt is genoeg, maar de beoordeling kan altijd nog beter.”
Waar ligt een uitdaging?
„Klimaatverandering zal voor veredelingsbedrijven een extra uitdaging vormen. Ik ben benieuwd of ze producten aan het veranderende klimaat kunnen aanpassen. Ook zie ik dat in Nederland meer ruimte komt voor gewassen die hier voorheen niet in beeld waren. De Nederlandse tuinbouw is innovatief genoeg, dus er zullen altijd nieuwe soorten blijven komen. Dat houdt mijn werk leuk.”
Foto: Ron Barendse