Onderzoek resistentie schimmels bij compostering groenafval

    Compostering van groenafval en verwerking van houtafval kan een bron zijn van resistente schimmel, Aspergillus fumigatus. Doordat resistentie optreedt, werken bepaalde geneesmiddelen minder goed tegen deze schimmel die tot longinfecties kan leiden. Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) deed onderzoek naar ‘hotspots’ zoals composthopen en verzamelplaatsen van groenafval.

    Aspergillus fumigatus is een schimmelsoort  die veelvuldig voorkomt in het milieu op rottend plantaardig materiaal. De schimmel maakt miljoenen sporen die alom aanwezig zijn in binnen- en buitenlucht. Het inademen ervan leidt bij gezonde mensen zelden tot klachten. Bij ernstig zieke patiënten met een verzwakt immuunsysteem kan het echter leiden tot infectie in de longen.

    CLM doet onderzoek naar ‘hotspots’ zoals composthopen en verzamelplaatsen van groenafval. (Foto: Shutterstock)

    Voor bestrijding van schimmelinfecties bij de mens worden triazoolfungiciden gebruikt. De afgelopen jaren is er een toename waargenomen in resistentie tegen triazolen bij Aspergillus. Triazolen en de hierop lijkende azolen worden eveneens gebruikt voor bestrijding van schimmels in de land- en tuinbouw, en voor houtverduurzaming. Het vermoeden bestaat dat Aspergillus resistentie ontwikkelt via blootstelling aan azolen in het milieu. 

    Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 10. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om het artikel meteen te lezen.

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Henric van Dijk
    Henric van Dijk
    3 jaren geleden

    Je ruikt het al bijna dat er naartoe gewerkt wordt composteren te verbieden. Ik hoop echter dat men ook de manier van composteren meeneemt. In Oostenrijk wordt composteren op het boerenerf juist gestimuleerd. Wel volgens de cmc methode. Geen stank, optimale vocht en zuurstofvoorziening. Daarnaast strenge hygiëne waarbij anaerobe processen absoluut vermeden worden. Laat het rivm kijken waar het goed tot uitstekend gaat, zonder problemen. Introduceer dat als standaard.

    tel
    Beheerder
    tel
    3 jaren geleden
    Antwoord aan  Henric van Dijk

    Er wordt vooral gekeken naar de manier van composteren. Bij juiste compostering (regelmatig omleggen, 50 tot 60 graden) neemt het aantal schimmelsporen af. Bij minder gecontroleerde compostering kan resistentie van schimmels ontstaan. In de bollenteelt heeft dit inmiddels geleid tot aanscherping van protocollen voor verwerking van plantaardig afval.