Duitse retailer Rewe stelt hogere – maar niet bindende – eisen aan haar plantenleveranciers op het gebied van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De wens is onder andere dat planten maximaal het residu van tien werkzame stoffen bevatten.
Duitse retailer Rewe verlangt van haar leveranciers dat geleverde planten alleen residu bevatten van middelen die in Duitsland zijn toegestaan. Ook wil de retailer geen residu van stoffen die op een niet nader toegelichte zwarte lijst staan. Daarnaast mag de hoeveelheid residu de maximale hoeveelheid niet overtreffen die geldt voor groente- en fruitproducten en wil de retailer dat er maximaal tien soorten werkzame stof op planten worden aangetroffen. Het zou volgens tijdschrift Deutsche Baumschule hierbij gaan om niet bindende eisen die de retailer aan haar leveranciers stelt.
Eisen opgeschroefd
Naast Rewe schroeven volgens Deutsche Baumschule ook andere afnemers in Duitsland hun eisen op. Het tijdschrift baseert zich op geluiden van Duitse boomkwekers die aangeven dat meerdere van hun afnemers verwachten dat zij geen – door Greenpeace bekritiseerde middelen – meer gebruiken. Het zou hier gaan om de middelen Confidor WG 70 (werkzame stof imidacloprid), (Actara (thiametoxam), Dantop (clothianidin), Decis vloeibaar (deltamethrin), Cyperkill (cypermethrin), Regent (fipronil) en Dursban (chloorpyrifos). Niet al deze middelen hebben overigens in Duitsland een toelating in de boomkwekerij of sierteelt. In Nederland zijn een aantal van deze middelen ook niet toegelaten in de boomkwekerij.
Volgens Deutsche Baumschule is er ook een afnemer die geen residu uit de hele groep neonicotinoïde wil terug zien op planten. Dit maakt het gebruik van de middelen Calypso, Gazelle en Mospilan (in Duitsland) – die niet als gevaarlijk voor bijen zijn aangemerkt – voor kwekers niet meer mogelijk.
Bron: Deutsche Baumschule