’Reuzenberenklauw strategisch aanpakken bespaart veel geld’

    Reuzenberenklauw lijkt onuitroeibaar, maar is dat niet. Wel is het zaak om een goede strategie te kiezen. De nieuwe Leidraad beheer Reuzenberenklauw helpt daarbij.

    In het nieuwste nummer van Tuin en Landschap leggen Luuk Lageschaar van CLM en Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland uit hoe terreinbeheerders de nieuwe leidraad kunnen gebruiken.

    Niet ad hoc!
    De reuzenberenklauw staat op de Unielijst van invasieve exoten. Beheerders zijn dus verplicht om de plant te bestrijden. Maar doe dit niet ad hoc, benadrukken Lageschaar en Van Kemenade met klem, maak een langjarig plan! Dan is de kans vele malen groter dat je de reuzenberenklauw binnen tien tot twaalf jaar helemaal hebt uitgeroeid, dan zonder strategische aanpak. Bovendien bespaart het je heel veel geld.

    Waarschuwen voor risico’s
    De leidraad adviseert verder over het inventariseren van een beheersgebied, waar wél en waar niet bestreden moet worden en het instellen van zogenoemde bufferzones. Ook legt ze de diverse beschikbare bestrijdingsmethoden uit en schroomt ze niet om te waarschuwen wanneer deze technieken risico’s met zich meebrengen, zoals rondspattend sap.

    Lees hier het artikel
    De leidraad is te vinden op www.onkruidvergaat.nl. Het interview over de leidraad vind je in Tuin en Landschap 22. Je kunt het ook hier digitaal lezen (tijdelijk zonder inlog).

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties