Renovatie van populierenlanen werpt veel vragen op

    De renovatie van populierenlanen is voor een aantal gemeenten een enorme taak. Vooral in de groeikernen van de jaren ’70 en ’80. Veel populieren werden aangeplant voor een snelle groene aankleding. Deze bomen zijn nu veelal aan het einde van hun (functionele) levensduur. Ze worden steeds gevoeliger voor takbreuk waardoor ze gevaarlijker worden en duurder in onderhoud.

    Populierenlanen die zijn aangeplant voor een snelle groene aankleding, hebben uiteindelijk maar een beperkte levensduur. Grootschalige vervanging van de bomen stelt gemeenten voor vragen over biodiversiteit, ecosysteemdiensten en wensen van bewoners.

    Daar komt bij dat de bomenrijen van dezelfde klonen uit hetzelfde jaar vaak nogal eentonig zijn en nu op een andere manier ingevuld zouden worden. Gemeenten willen deze lanen dan ook vaak renoveren. Een goed idee zou je denken. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

    Snelle aankleding

    Toen de bomen 40 tot 50 jaar geleden geplant werden, ging het vooral om een snelle groene aankleding. Inmiddels is groen veel meer dan dat. Nu moet het bijdragen aan klimaatdoelstellingen, aan de afvang van fijnstof en aan het herstel van biodiversiteit.

    En als je de populieren vervangt, wat zet je er dan voor in de plaats? Moeten het inheemse bomen zijn, misschien zelfs weer populieren? Kies je één soort of een mengeling. En wat vinden de bewoners hier allemaal van? Zij zijn gehecht geraakt aan de bomen en verzetten zich vaak tegen de kap.

    Artikel

    De Groene Stad organiseerde samen met de gemeente Almere (zelf populierenstad bij uitstek) het webinar ’Renovatie Populierenlanen’ rond dit thema. Klik hier voor het uitgebreide artikel in Tuin en Landschap 24 naar aanleiding van dit webinar en lees wat de experts zeggen over biodiversteit, behoeften van bewoners en sortiment.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties