’Relatie tussen mezenvergiftiging en bestrijding buxusrups’

Er zijn aanwijzingen, dat particuliere bestrijding van buxusmotrupsen met synthetische bestrijdingsmiddelen in stedelijk gebied, oorzaak kan zijn van besmetting van jonge kool- en pimpelmezen. Dat blijkt uit een rapport van CLM Onderzoek en Advies.

CLM Onderzoek en Advies startte een onderzoek nadat dit voorjaar berichten verschenen over meer dan normale sterfte van jonge kool- en pimpelmezen in stedelijke gebieden. Ook veroorzaakten rupsen van de buxusmot veel schade aan Buxus. CLM Onderzoek en Advies verkende of er een relatie kan zijn tussen mezensterfte en buxusmotbestrijding.

Veel slagen om de arm

Deze relatie lijkt er te zijn, maar de onderzoekers houden veel slagen om de arm. Zo wordt bij testen in gevangenschap gezien dat mezen rupsen van de buxusmot eten. Maar er is meer onderzoek nodig om te zien of dat in de vrije natuur ook zo is. Ook moet worden onderzocht of mezen de rupsen wel aan hun jongen voeren. Ook is niet bekend of de aangetroffen concentraties van de aangetroffen middelen hoog genoeg zijn om sterfte bij jonge mezen te veroorzaken. De onderzoekers noemen het wel aannemelijk dat door particuliere bestrijding van insecten, waaronder de buxusrups, insecticiden via het voedsel in jonge mezen zijn gekomen.

In gevangenschap eten mezen buxusrups. Maar er is volgens onderzoekers meer onderzoek nodig om te zien of dat in de vrije natuur ook zo is.

Illegaal gebruik particulieren

De meeste insecticiden die in de mezen zijn aangetroffen lijken te wijzen op illegaal gebruik door particulieren. Dit kan zijn door verlopen toelatingen terwijl consumenten dit nog in de kast hebben staan. Maar ook via tuincentra en internet worden chemische middelen aangeboden, aldus het rapport.

Het onderzoek werd uitgevoerd door CLM Onderzoek en Advies samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW en werd mede gefinancierd door Triodos Foundation.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koos
Koos
6 jaren geleden

Goed lezen om welke middelen het gaat. Het lijkt me niet uit te sluiten dat mezen hondenharen gebruiken als nestmateriaal. Het zou dan in ieder geval fipronil en diverse andere middelen verklaren.