Razendsnel in Shandong

Met hoge snelheid reizen we over rails naar Shandong. De ontwikkelingen rond bomen gaan in deze Chinese provincie hard, dat is duidelijk te zien op bedrijven die we bezoeken.

Tien jaar geleden reed er nog maar een enkele hogesnelheidstrein door China. Nu ligt het land vol met zulke lijnen, vergelijkbaar met de Japanse shinkansen en de Franse TGV. De hele infrastructuur eromheen is nieuw, ook de stations. Eindpunt van onze lijn uit Beijing is Qingdao, in het oosten tegen de zee aan.

Dit is de provincie Shandong, bekend om de uitgestrekte tuinbouw. Enorme oppervlakten plastic tunnels waaronder de Chinezen vooral groenten verbouwen. De vraag is natuurlijk immens, met zoveel landgenoten die bij hun ontbijt, lunch en avondeten gekookte, gestoomde en rauwe groenten eten (naast de rest van wel tig gerechtjes).

Na vijf jaar meer dan 100 ha

Grond en klimaat zijn hier dus geschikt voor gewassen, ook voor bomen. Een aantal bedrijven groeit daar de laatste jaren fors in. Zo bezoeken we een kwekerij die vanuit het niets in 2013 begon, en momenteel meer dan 100 ha bomen heeft. En de opzet is niet traditioneel Chinees, met elk hoek compleet vol geplant met bomen en struiken, maar met laanbomen op brede rijen.

Het werk wordt nog wel volgens Chinese tradities gedaan, dus met vele handjes. Maar de mechanisatie is al begonnen. In nieuwe schuur ontdek ik bijvoorbeeld een hydraulisch werkend snoeiplateau made in China, het ploegen gebeurt met een nieuwe trekker – ook made in China. En, zo onthult de Chinese kweker, hij heeft al een kluitenrooier uitgeprobeerd – made in Holland.

Elk jaar paar miljoen bomen

Op de volgende kwekerij in Shandong is er nog veel meer Nederlands. Zoals een portaaltractor, klembandrooier (pardon, die is made in Belgium). En ferropallets – die zullen totaal nieuw zijn voor de Chinezen, want ze gebruiken traditioneel handkarren, kruiwagens en driewielige knetteraars om de bomen van het land te halen.

Sommige tradities blijven, zoals ook op deze kwekerij de vele Chinese handjes. In feite mogen ze blij zijn dat hier zoveel wordt gemechaniseerd, want elk jaar moeten er wel een paar miljoen bomen worden gerooid. Als ze dat nog allemaal handmatig zouden moeten doen, zouden ze nooit voor het Chinese Nieuwjaar klaar zijn. Honderden landgenoten extra optrommelen lijkt me ook geen optie. Dan zie je door de Chinezen het bos niet meer.

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties