Pöppelmann: ’Zwarte potten in plastic afval zijn niet te recyclen, blauwe wel’

De nieuwste potten van Pöppelmann zijn blauw gekleurd, waardoor ze volgens de Duitse fabrikant wel goed zijn te recyclen om weer nieuwe te maken. Zwarte potten zijn dat niet wanneer ze bij plastic afval belanden, aldus Pöppelmann.

„Moderne installaties die plastic afval scheiden, werken met infrarode straling”, legde verkoper Pieter van Staalduine uit in de Pöppelmann-stand op Plantarium. Daarbij verwees hij naar dit filmpje van Der Grüne Punkt uit Duitsland met dezelfde uitleg.

Teeltpotten zijn standaard zwart, maar die kleur wordt door infrarood niet gezien, aldus Van Staalduine. „Zwarte potten gaan na het scheiden van plastics dus niet naar de recycling, maar belanden bij het restafval: ofwel ze gaan naar de verbrandingsoven.”

Infrarood ziet terracotta-kleurige (donkerbruine) potten ook niet in plastic afval. „Omdat donkerbruin te dicht bij zwart ligt.” Andere kleuren worden wel gezien. Pöppelmann heeft voor zijn nieuwste potten bewust voor de kleur blauw gekozen. „Blauw staat internationaal voor ’het is beter voor het milieu’. Daarom noemt bijvoorbeeld Volkswagen zijn energiezuinige auto’s BlueMotion.”

De fabrikant wilde bewust geen groene potten. „Omdat we dan de indruk zouden wekken dat het biopotten zijn. Het zijn juist kunststofpotten en het materiaal is mooi om te recyclen.” Op deze foto is het recyclingproces van plastic afval inclusief blauwe potten uitgebeeld:

De blauwe potten van Pöppelmann zijn alvast op proef bij een Kalanchoë-teler in Nederland, een perkgoedteler in Engeland en een kruidenteler in Duitsland. „De markt bepaalt of blauwe potten meer zullen worden gebruikt”, aldus Van Staalduine, maar hij hoopt wel dat blauw een nieuwe standaardkleur wordt. „Pas dan is de kringloop van plastics rond.”

In De Boomkwekerij 9 stond een artikel over recycling van potten en trays. Daarin zeiden toeleveranciers dat je kunststofafval nauw moet scheiden, en dat fabrikanten van het afval meestal weer zwarte producten maken. Het ging hier echter om gebruikte potten en trays van kwekerijen. In plastic afval (van consumenten) zitten allerlei plastics.

Foto’s: Arno Engels

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties