’Plant vaste planten op juiste diepte en druk goed aan’

Het planten van vaste planten gaat volgens Henk van den Berg nog steeds niet overal goed. De teeltadviseur zet aandachtspunten op een rijtje.

„Op zich is het gegeven simpel: de planten moeten stevig in de grond zitten en niet te diep en niet te ondiep geplant worden. Toch is er elk jaar weer veel discussie over hoe het planten beter kan. Er zijn de laatste jaren verschillende technieken bijgekomen, maar de belangrijkste storende factor blijft de mens: die beslist hoe de machine wordt afgesteld, instrueert hoe anderen moeten planten. Ook de controle is weer toevertrouwd aan een mens.

Foto: Ketura Haveman

De belangrijkste fout is de plantdiepte in combinatie met het aandrukken. Bij het planten wordt veel aandacht besteed aan de snelheid van het werk. De besparing hierop is uit te rekenen, maar de schade die ontstaat door verkeerd planten is niet zo makkelijk in geld om te zetten. Het is namelijk niet altijd zo dat als er iets fout wordt gedaan, het ook fout gaat. Als het weer mee zit kun je er zomaar niets van merken. Toch moet je rekening houden met slechte omstandigheden, zoals veel regen of heel schraal weer.”

Optimaal planten

„Optimaal planten kan met elke techniek. Belangrijk is dat bij iedereen duidelijk is wat de bedoeling is en vooral waarom dit zo is. Als je weet wat belangrijk is, moet je hier een techniek bij zoeken of maken die dit kan realiseren. Als een plant staat geplant, moet deze met de groeipunten net onder de grond zitten (niet bij stekken). Dit houdt in dat de bovenkant van de plant bepaalt hoe diep er wordt geplant, niet de onderkant.

Als alle plantgaten even diep zijn, en de planten zijn niet uniform, mag je niet elke plant op de onderkant van het gat planten, maar zodanig worden aangedrukt dat de kleine planten hoger komen te zitten. Dit probleem is dus te ondervangen door uniform plantmateriaal.

Te diep planten geeft, zeker in een koud voorjaar, enorme vertraging en bij gevoelige gewassen zelfs uitval. Bij te ondiep planten, dus als de neuzen boven de grond staan, is de weggroei erg lastig, zeker bij schraal weer. Dit bemoeilijkt de verdere ontwikkeling van de plant.

Goed aandrukken

In de meeste gevallen staan de planten net na het planten wel goed, maar na de eerste flinke regenbui niet meer. Dit is vooral het geval als er niet goed wordt aangedrukt. Aandrukken is eigenlijk het grootste aandachtpunt. In veel gevallen is dit te verbeteren door een betere instructie van de mensen die planten, en een betere controle hierop.

Als het aandrukken door techniek wordt gedaan, is de aandacht helemaal belangrijk. Te vaak worden de planten door het aandrukken namelijk omhoog, of juist de diepte in gedrukt. Wat extra aandacht voor deze materie en iets minder haast, kan erg veel problemen in het seizoen voorkomen.”

Foto: Ketura Haveman

Henk van den Berg Teelt en Bedrijfsadvies, bergbalkan@summerflowers.nl

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties