Wateroverlast hoef je aan niemand uit te leggen. De afgelopen zomer heeft echter ook droogte op de kaart gezet. In de toekomst zal de grilligheid van het klimaat toenemen, verwachten weerkundigen. „We blijven natte en droge periodes houden, maar de uitschieters zullen groter zijn”, zegt Mark Alblas, weerspecialist bij MeteoGroup. „Het wordt dus belangrijker om water te bufferen, om wateroverlast en droogte te voorkomen.”
In Zuid-Holland kan droogte in de toekomst problemen gaan opleveren omdat er nog steeds een verbod in de lucht hangt voor omgekeerde osmose. Het Hoogheemraadschap van Delfland ziet de oplossing in de combinatie van piekberging en infiltratie in de bodem. Voor piekberging heeft Delfland het programma Rainlevelr lopen. Als er een grote bui wordt voorspeld, dan stuurt het waterschap een sms naar telers met het verzoek om een deel van het bassinwater te laten weglopen. Het is de bedoeling om dit op termijn automatisch te regelen, als de teler daar toestemming voor geeft. Ook de hoeveelheid water die de teler loost mag hij zelf bepalen. Hij kan er ook voor kiezen om niets te lozen.
Voor de ondergrondse wateropslag is het programma Coastar in het leven geroepen: COastal Aquifer STorage And Recovery. In droge periodes is het grondwater dan weer op te pompen en indien nodig te ontzouten. Het brijn zou, net zoals nu, geloosd kunnen worden in de ondergrond. Dat zou geen probleem meer zijn, omdat er in de loop der jaren evenveel zoet water de grond in en uit gaat.
Om deze oplossingen met tuinders en specialisten te bespreken, organiseert Delfland op 19 november 2018 een bijeenkomst in het World Horti Center: ’Extremen in balans, beheersen doe je samen!’ Aanmelden kan via de website van Rainlevelr.
Meer over waterberging en ervaringen van telers in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 45, die vrijdag 9 november verschijnt.