Het bestuur van het Productschap Tuinbouw (PT) is dinsdag 12 november akkoord gegaan met het plan voor de afbouw en de overdracht van tal van taken. Alle taken hebben een nieuwe eigenaar gevonden.
„Dan luidt de conclusie dat het Productschap uitsluitend zaken heeft ondernomen waarvoor veel belangstelling bestaat”, zei PT-bestuurder namens de boomkwekers Jan van Leeuwen in reactie op het besluit. Voorzitter Agnes van Ardenne verklaarde dat de overname van alle taken een hart onder de riem betekent voor de staf van de organisatie. Een staf die wel eens het gevoel kreeg ’het niet goed te hebben gedaan’. Tien medewerkers van het schap krijgen een nieuwe baan met de overdracht van ruim dertig activiteiten. „Ondernemers zullen nu zelf moeten bijdragen om die activiteiten continuïteit te geven. Dat zal niet altijd makkelijk zijn”, aldus Van Ardenne die ook met tevredenheid vaststelde dat tal van nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan in de tuinbouw.
Afbouwplan
Het bestuur van het schap ging dinsdag ook akkoord met het afbouwplan. Dat voorziet niet alleen in de overdracht van tal van activiteiten aan andere tuinbouworganisaties en ondernemingen, maar ook aan de overheid. Een fors pakket gaat naar met name het ministerie van Economische Zaken. Daar gaan ook tal van medewerkers van het schap naartoe, al zijn de onderhandelingen met dat personeel over de voorwaarden nog niet afgerond.
Op de begroting is in totaal 10 miljoen euro gereserveerd voor het sociaal plan en het afschrijven van het pand in Zoetermeer. Benadrukt wordt wel dat met name het sociaal plan is opgesteld op basis van een ‘worst case scenario’. De hoop is dat de uitgaven voor het afvloeien van personeel nog mee gaat vallen.
Geld over
In het plan is opgenomen wat er nog met het resterende geld van het PT gebeurt. Het is de bedoeling dat eind 2014 de hele pot geld voor boomkwekers op is. Korte discussie was er in het bestuur nog over de vraag wat er moet gebeuren met geld dat na het vereffenen van alle rekeningen wellicht nog overblijft. Anthos-voorman Henk Westerhof brak een lans om het geld dan te besteden aan fundamenteel onderzoek; „want daar maken wij ons ongelofelijk zorgen over.” Hij kantte zich tegen het voorstel vanuit de groenteteelt om het geld te steken in een plantgezondheidsfonds. Als compromis wordt – als er geld onder de streep overblijft – bekeken of geld aan ’plantgezondheid en innovatie’ kan worden uitgegeven.