Oproep voor experimenteren met reststromen tuinbouw


    Wil je kansen voor biologisch afval van tuinders verkennen en benutten, kom dan naar het Living Lab in Bleiswijk. Die boodschap klonk door tijdens de bijeenkomst ‘Circulariteit in de tuinbouw’ van Greenport Aalsmeer.

    Het Living Lab is gevestigd op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk. Directeur Matthijs Dijkshoorn vertelde tijdens de bijeenkomst op 25 november dat zijn bedrijf al een tijdje bezig met upgraden van afval. „Zo maken we van tuinbouwafval nu al producten voor de hovenier: van de plant, voor de plant. Maar we moeten verder vooruitkijken: hoe creëer je afzet? Hoe schaal je op naar de praktijk? Ook merkten we dat iedereen circulair wil, maar de regelgeving zit soms behoorlijk in de weg. We hebben bij dit Living Lab alle vergunningen: hier kun je experimenteren, opschalen en gassen!”

    Biomassa

    In het Living Lab op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk worden, op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), bewerkingen en experimenten met biomassa gedaan. Het lab werd september 2021 officieel geopend.

    Ondernemers die biomassa willen voorbewerken en toepassingen willen onderzoeken, kunnen in Bleiswijk op een schaal van kilo’s tot tientallen tonnen aan de slag. Hiervoor zijn ook vouchers beschikbaar, waarbij tot 50% van de kosten gedekt worden. Bij Lab kun je terecht voor grootschalig (droog)composteren, zeven, hakselen, en desgewenst nadrogen. Er is een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.

    Eigen belang

    Volgens Peter Oei, programmamanager bij SIGN, is het Living Lab voor grote en kleine proeven. “Er zijn veel bewerkingen mogelijk, er is biomassa beschikbaar en een enthousiaste creatieve ondernemer, we hebben een afvalverwerkingsvergunning en een vergunning voor een Living Lab, dus je kunt hier uitstekend experimenteren. Door hier producten en processen te ontwikkelen, kun je als ondernemer besparen op je investeringen. We zien het creëren van hoogwaardigere toepassingen van reststromen uit de tuinbouw echt als een verdienmodel. Uiteraard snappen we dat iedere ondernemer die hier aanklopt een welgemeend eigen belang heeft. We vragen daarom ook niet om inzicht in de processen, maar om inzicht in de toepassingen.”

    Het Living Lab is een onderdeel van het SIGN-programma Circulaire Tuinbouw, dat met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot stand is gekomen. SIGN is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt voor het Living Lab in deze regio samen met Greenport West-Holland. De bijeenkomst ‘Circulariteit in de tuinbouw’ van Greenport Aalsmeer is te vinden via deze link. Er is ook een verslag te vinden op Youtube, zie hieronder

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties