’Ook zwarte potten zijn te recyclen’

Pieter van Waaij van Telermaat reageert op de stelling op de site van De Boomkwekerij. Hij vindt dat nuance op z’n plaats is als het gaat over vermeende niet-recyclebaarheid van zwarte potten.

De nieuwste stelling op de site van De Boomkwekerij luidt: ’Gebruik slecht recyclebare zwarte pot moet stoppen’.

Van Waaij vindt het te kort door de bocht door te stellen dat zwarte potten slecht recyclebaar zijn. Bij Telermaat worden volgens hem al een aantal decennia zwarte potten en trays van kwekers ingezameld die vervolgens voor 100% worden hergebruikt.

Het klopt volgens hem wel dat niet alle verwerkingsbedrijven in staat zijn om zwarte potten te scheiden van het gangbare afval. „Maar van alle zwarte potten die bij ons worden ingeleverd, worden ook weer zwarte potten gemaakt.”

 

Dat in Engeland een HTA-werkgroep de voorkeur geeft aan taupe-kleurige potten, en in Duitsland Poppelman inzet op blauwe potten, ziet Van Waaij als initiatieven waarbij kanttekeningen zijn te plaatsen.

De belangrijkste beperkingen van deze kleuren zijn volgens hem dat op consumentenniveau behoefte is aan meerdere of andere kleuren. „Ik denk dat blauwe potten maar door een beperkt deel van de consumenten of retailers als esthetisch acceptabel wordt gevonden. Dus ook al is de marketing en de recycling van het product op orde, met blauwe potten kan je niet de hele markt bedienen.”

Voor taupe geldt min of meer hetzelfde, alhoewel volgens Van Waaij deze bruin/grijze kleur wel goed als basiskleur kan worden gebruikt.

 

Verder vraagt Van Waaij zich af in hoeverre taupe en blauw kleurvast zijn. Zeker bij taupe zal het uitgangsmateriaal dat dient als grondstof voor nieuwe potten verschillend zijn en daarmee ook de uiteindelijke eindkleur. En de kleur blauw is alleen stabiel als ook alleen dezelfde blauwe potten als grondstof worden gebruikt. Als de kleur afwijkt zou in beide gevallen kleur moeten worden bijgemengd om de goede kleur te verkrijgen. Dat komt dan volgens Van Waaij neer op een vergelijkbare werkwijze als Telermaat: het gebruik van post-consumer materiaal met deels kleurtoevoeging.

 

„Het is goed dat er momenteel steeds meer bewustzijn over recycling ontstaat”, zegt Van Waaij. „Maar als gezegd, bij dat bewustzijn hoort ook de wetenschap dat zwart plastic – maar wel alleen door de juiste machines – goed te recyclen is.”

 

 

 

 

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties