Ook Belgische boomkwekers gaan gebukt onder droogte

Lucien Verschoren, voorman van de Belgische boomkwekers, houdt rekening met een uitbreiding van de maatregelen rond de droogte. Voor dit moment zijn de eerste verboden op het gebruik van oppervlaktewater uit niet-bevaarbare watergangen van kracht. Boomkwekers in België hebben ook zonder die maatregelen al kopzorgen genoeg met de droogte.

Wat voor nu resteert is het oppompen van grondwater en het onttrekken van water uit grotere bevaarbare waterwegen.

In West- en Oost-Vlaanderen is een verbod van kracht om overdag water te geven.
In de Vlaamse provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant is dit nog niet van kracht, maar dit kan niet lang meer op zich laten wachten, verwacht Verschoren, de voorzitter van de vakgroep boomkwekerij binnen de AVBS.

Volgens de Belgische voorman gaan alle delen van de sector gebukt onder de droogte. Gezaaide gewassen zijn gevoelig en liggen meestal op zandgronden die al droog zijn. Veel boomkwekerijen liggen in valleigebieden op zand-leem grond. Sierheesters en bomen die al 2 tot 3 en meer jaren op dezelfde grond staan hebben het moeilijk. Daarnaast voorziet Verschoren problemen bij het vormen van een goede wortelkluit voor bomen die dit najaar/winter zullen worden verplant en verkocht. Grote bomen worden ondersneden en dit is bij deze droogteperiode niet verantwoord.

ook in de containerteelt in België wordt de situatie precair. „De waterbassins bij containervelden geraken leeg”, meldt Verschoren. „Op vele pompen staan meters met daarop een quotum; hier zal dit jaar onvermijdelijk boven gegaan worden. We hopen dat men hierin wat soepel is”, aldus de voorman.

„Veel boomkwekers hebben hun kapitaal op het veld staan, jaren van inspanning, soms van vader op zoon, en dit mag niet verloren gaan. Veel boomkwekers doen dezer dagen uiterste inspanningen om hun gewassen te redden. Dit kost geld en manuren. Hopelijk kunnen de prijzen dit lichtjes compenseren”, zegt hij tot slot hoopvol.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties