Boomkwekerijen in regio Boskoop zijn klimaatbestendiger te maken met diverse oplossingen. Kwekers gaven er een aantal aan dinsdagavond in het Kwekerscafé.
„In de toekomst is er meer kans op zware buien in de zomer die moeilijk voorspelbaar zijn, dus het risico op wateroverlast wordt groter. En paradoxaal is er in de zomer ook meer kans op droogte, dus het risico op verzilting neemt ook toe. Terwijl de bodemdaling van nature doorgaat”, vertelde Paul Bremmer.
Bremmer vormt met enkele andere kwekers een werkgroep van stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. Die is gestart om oplossingen te bedenken voor problemen die kunnen spelen als gevolg van klimaatverandering. Er is bovendien meer kans op verzilting door het uitdiepen van de havens in Rotterdam.
Bremmer verwees ook naar de zouttolerantie van gewassen. „Misschien moeten we meer van zulke gewassen kweken, zijn er nieuwe markten voor te bedienen. Het grootste deel van de wereldbevolking woont immers in deltagebieden.”
Ophogen en baggeren
Bodemdaling is tegen te gaan middels ophogen. „Maar denk ook goed na over verhardingen. Traditionele verhardingen geven veel zetting”, aldus Bremmer. „En met baggeren kunnen we een kwaliteitsslag maken. Dan wordt de hoeveelheid zoet water in de sloten groter. Als er in een droge zomer zouter water wordt ingelaten, is de vermenging beter en de verzilting minder dan nu.”
Vanuit het Kwekerscafé werd spontaan meegedacht. Samen baggeren in een bepaald blok, dat is bijvoorbeeld een wens van veel kwekers. Ook werd draineren als goede oplossing gezien, om het bufferende vermogen van percelen te vergroten. En lege percelen zijn mogelijk geschikt te maken voor waterberging.