De opstellers van de Bossenstrategie hebben niet voldoende geld gereserveerd voor de volledige realisatie ervan. De bevestigt demissionair minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Daar waren vermoedens over tekorten ontstaan nadat Stichting Landschappen en Natuurmonumenten vraagtekens zetten bij de financiering. De minister bevestigt nu de vermoedens. Ze geeft in haar brief ook een uitleg over hoe de tekorten worden gedicht.
Ten eerste is er overlap tussen de Bossenstrategie en het uitbreiden van Natuurnetwerk Nederland. Door deze uitbreiding wordt volgens de ChristenUnie-politica ook de Bossenstrategie voor een deel verwezenlijkt. Ook in het huidige beleid om bossen vitaal te maken ziet Schouten kansen. „Zo kan het huidige beheer worden ingezet om al stappen te zetten richting sterke en gezonde bossen,” schrijft ze. Ook simpelweg het laten liggen van dode bomen draagt volgens Schouten bij aan de Bossenstrategie.
Samenwerken met andere overheden
Ten slotte ziet de vicepremier kansen in de Europese aanpak. Ze ziet de Nederlandse Bossenstrategie als een aandeel in de aanstaande EU-versie daarvan. Schouten ziet in het kader van dit Europese programma „kansen voor nieuwe cofinanciering.” Ten slotte wordt er ook samengewerkt met lokale Nederlandse overheden en private partijen. Belangrijk is volgens de demissionair minister wel om „koppelingen [te] maken met grote ruimtelijke transities,” zoals de woningbouwopgave en de energietransitie.
De verkiezingen zijn voorbij en nu blijken de beloftes en modellen al weer niet te kloppen. En dan vragen politici zich af waarom we ‘de politiek’ niet meer vertrouwen.
Op 17 maart waren de verkiezingen, de dag erna was er weer collectief geheugenverlies van politici en bij Rutte duurde dat helaas nog wat langer.
Hoezo we moeten het vertrouwen met de burger herstellen, wie veroorzaakt het wantrouwen.