Via een filmpje op YouTube roept Sven de Vries het bedrijfsleven op om mee te betalen aan vervolgonderzoek naar essentaksterfte. Dan kunnen er in de toekomst essen worden geplant die niet deze ziekte zullen krijgen, aldus de onderzoeker van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland.
Voor zover bekend is dit de eerste keer dat er via YouTube wordt gepleit voor financiering van onderzoek in de groene branche. Met het filmpje hoopt De Vries het bedrijfsleven eerder over de streep te kunnen trekken dan met een geschreven stuk.
De onderzoeker legt in het filmpje het probleem van essentaksterfte uit, en noemt onderzoek naar (bijna) ziektetolerante selecties als oplossing. Halverwege de vorige eeuw heeft het toenmalige proefstation De Dorschkamp al diverse selecties gescreend op ziektegevoeligheid, behalve op essentaksterfte omdat die ziekte toen nog niet bestond.
Vorig jaar is driejarig onderzoek gestart, maar dit ligt sinds dit jaar stil vanwege weggevallen financiering vanuit het Productschap Tuinbouw. LTO Nederland, Bosschap en Landschapsbeheer Nederland hadden bij de overheid €150.000 gevraagd voor tweejarig vervolgonderzoek. Als kwekers, afnemers en beheerders ongeveer de ene helft kunnen ophoesten, zal de overheid het restant bijpassen, aldus De Vries.
Als bedrijven minimaal €5.000 voor elk van de twee onderzoeksjaren willen betalen, krijgen ze volgens De Vries vijf jaar lang exclusieve toegang tot het materiaal en de kennis uit het onderzoek. Daarna wordt het materiaal algemeen uitgegeven.
Vorige week waren er kamervragen gesteld over essentaksterfte. Ook publiceerde het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland het rapport over het eerste onderzoeksjaar.