Nog geen oplossing in onderhandelingen over aanpassing NOW

De onderhandelingen over een aanpassing van de NOW (Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid) heeft gisteren niet tot een oplossing geleid. LTO Nederland-voorzitter Marc Calon kon minister Koolmees van Sociale Zaken niet overtuigen om een voorstel vanuit de boomkwekerij te omarmen.

Eerder deze week trokken boomkwekers aan de bel over de nieuwe regeling waarmee bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom kunnen krijgen naar rato van de omzetdaling. Probleem voor boomkwekers, en veel andere seizoensbedrijven, is dat meer dan 50% van de omzet in de maanden maart tot en met mei wordt gerealiseerd. Binnen de huidige berekening van de NOW vallen deze bedrijven daardoor buiten de boot.

Accountantsverklaring

In het voorstel van LTO, dat wordt ondersteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en de vakbonden, wordt de berekening gemaakt over maart tot en met mei 2019, en vervolgens afgezet tegen het omzetverlies in dezelfde maanden in 2020. Dit moet vervolgens met een accountantsverklaring bij het UWV worden ingediend.

Met name in die accountantsverklaring zit wat het ministerie van Sociale Zaken betreft de bottleneck. Minister Koolmees denkt niet dat accountants in Nederland in zo’n korte tijd zo veel bedrijven kunnen controleren. Hiermee zou de regeling oncontroleerbaar en dus fraudegevoelig worden, aldus het ministerie.

Boomkwekerij in gevaar

Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers vreest dat, als er voor de opening van de NOW maandag geen alternatieve regeling is, grote boomkwekerijen om kunnen gaan vallen. „Dit leidt niet alleen tot problemen bij grote boomkwekerijen, maar ook bij kleinere toeleveranciers van deze bedrijven. Hierdoor komt de hele infrastructuur van de boomkwekerij in gevaar.”

Dit weekend nog gaan LTO, VNO-NCW, MKB-Nederland en de vakbonen een definitief voorstel indienen. In totaal raakt dit probleem meer dan 100.000 bedrijven, ook veel bedrijven buiten de land- en tuinbouw zoals de recreatie- en vakantiesector.

Raaijmakers: „Het is nog niet binnen. We moeten nu alle druk zetten die we kunnen om dit geregeld te krijgen.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties