Doorbraak in financiering bomenonderzoek

De Intergemeentelijke Studiegroep Bomen heeft een plan bedacht om onderzoek naar stadsbomen te financieren.

Woensdag 10 mei heeft de studiegroep besloten om een vrijwillige regeling in te stellen voor alle gemeenten in Nederland: voor elke stadsboom die een gemeente inkoopt, vloeit een klein bedrag rechtstreeks naar een landelijk fonds.

„We denken aan bijvoorbeeld €1,50 per ingekochte boom”, zegt voorzitter Leendert Koudstaal. Middels de regeling verwacht de studiegroep dat er dan jaarlijks €400.000 naar het fonds gaat. „Tegen lage kosten kun je dan onderzoek door bijvoorbeeld Wageningen Plant Research laten doorgaan.”

Het fonds heeft als werktitel het OOGSt-fonds. Dat staat voor Ontwikkelen Onderzoek Groen in de Stedelijke omgeving. „Dat blijft nodig”, aldus Koudstaal. „Voor ons vak en ten opzichte van het buitenland is het niet toe te laten, dat onderzoek zou stoppen omdat niemand er geld voor over zou hebben.”

Tot dusver was de toekomst van dat onderzoek ongewis. Vijf jaar geleden stopte het gebruikswaardeonderzoek straat- en laanbomen, nadat de kwekersgelden van het Productschap Tuinbouw op waren. „Al die tijd blijft het bij praten, over wie vrijwillig wil meebetalen aan een vervolg. Die vicieuze cirkel is nu doorbroken.”

Cofinanciering makkelijker

De studiegroep probeert nu hoveniers, groenvoorzieners en kwekers warm te krijgen voor het OOGSt-fonds. Met het fonds verwacht Koudstaal dat cofinanciering door de landelijke overheid makkelijker mogelijk wordt. „Bijvoorbeeld als er een nieuwe ziekte uitbreekt en er onderzoek nodig is.”

De studiegroep hecht veel waarde aan de driehoek overheid-bedrijfsleven-universiteiten. Koudstaal: „In het belang van ons hele vak is het nodig om die driehoek in stand te houden.”

Foto: De Boomkwekerij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties