Er zijn een heleboel kwekerijen die de tering naar de nering moeten zetten. Dat is niks nieuws. Ook niet nieuw is dat er door verschillende ondernemers heel creatief gezocht is en wordt naar neveninkomsten. Ik ben als gevolg daarvan al veel innovatieve ideeën tegengekomen.
Onlangs sprak ik daarover met een burgemeester. Die vertelde het toe te juichen als ondernemers in het buitengebied nieuwe initiatieven ontplooien. „Ik heb liever dat men binnen de bestaande bedrijfsmogelijkheden met nieuwe ideeën op een solide manier geld verdient dan dat men bij de gemeente voor een bijstandsuitkering aanklopt”, was zijn idee. Ik deel van harte die benadering, maar ik moet wel vaststellen dat niet overal dit gedachtengoed wordt gedeeld.
Een klant heeft de bedrijfsvoering van zijn kleine kwekerij aangepast om een beter resultaat in de boeken te krijgen. Vandaar dat bij deze kwekerij alles draait om de ecologische natuurbeleving. Zodoende heeft hij naast zijn huisverkoop van de eigen kwekerijproducten inmiddels een heel aardige winkel met potgrond, potterieën, ecologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, vogel- en insectenkasten, enzovoort. Daarnaast is er een terras waarop menig fietser neerstrijkt voor koffie met vlaai.
Om het ecologische karakter nog beter te onderstrepen, was het plan om een ooievaarsnest op een paal te gaan plaatsen.
Deze kweker is naar zijn gemeente gegaan met een tekeningetje met daarbij de vraag of een bouwvergunning nodig was. Een ambtenaar heeft er met gefronste wenkbrauwen naar gekeken. Wellicht kon het inderdaad worden vergund, maar hij moest wel in het bestemmingsplan duiken. Hij zou daarna langs komen om een en ander goed te kunnen bekijken. Het bezoek is op een desillusie uitgelopen.
Vanwege het bestemmingsplan bleek dat de detailhandel op deze schaal niet is toegestaan in de meeste bedrijfsgebouwen. Het terras was te beschouwen als een horecagelegenheid. De exploitatie daarvan zonder vergunning was uit den boze.
Het ooievaarsnest mocht wel geplaatst worden mits een bouwvergunning werd gevraagd. De te betalen leges daarvoor zijn €850,– was de mededeling.
De kweker heeft me gebeld hoe hiermee om te gaan. „We gaan eerst maar eens met de burgemeester praten”, was mijn eerste reactie. Verder was mijn advies om voorlopig een bordje te plaatsen met de tekst: ’Ooievaars, doorvliegen aub’.