Nederlands oppervlaktewater slechtste van Europa

    De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater is het slechtste van de Europese Unie. Dat meldt het CBS in het rapport ’Green growth in the Netherlands 2012’.

    De gegevens in het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de waterkwaliteit zijn ontleend aan een rapportage van de Europese Commissie in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) over de toestand van de Nederlandse oppervlaktewateren. Deze rapportages zijn gebaseerd op meetgegevens van de waterbeheerders.

    De Unie van Waterschappen (UvW) erkent dat er nog weinig Nederlandse wateren voldoen aan de KRW-normen. Volgens de Unie komt dat omdat Nederland dichtbevolkt is, een grote veestapel heeft en een intensieve agrosector met een hoge productie. Dat heeft een negatief effect op de waterkwaliteit, doordat er onder andere sprake is van uit- en afspoeling van meststoffen uit agrarische grond en door verwaaiing van gewasbeschermingsmiddelen.

    Nieuw beleid
    Om de waterkwaliteit te verbeteren heeft Nederland in de Tweede Nota duurzame gewasbescherming nieuw beleid geformuleerd voor de aanpak van de problematiek van de gewasbeschermingsmiddelen. Wat betreft de meststoffen zet Nederland in op een verdere verlaging van de hoeveelheden meststoffen die op een perceel mogen worden gebruikt. Op regionaal niveau is het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, een initiatief van LTO Nederland belangrijk, zo stelt de UvW.