Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen en zet zich in voor aanplant van meer bossen in Nederland. Dat is de uitkomst van overleg dat de vereniging afgelopen maanden heeft gevoerd met haar achterban.
Begin dit jaar ontstond er veel ophef over het kappen van bomen door natuurorganisaties. Critici vinden het met het oog op de klimaatcrisis onverantwoord om bomen te kappen. Natuurmonumenten besloot daarom te rade te gaan bij haar leden. Intussen werden alle kapwerkzaamheden stilgelegd.
Zorgen over verdwijnen bomen
Uit de dialoog en een online enquête die door zo’n 10.000 mensen werd ingevuld, blijkt dat er grote zorgen bestaan over het verdwijnen van bomen en bossen. Daarom gaan de boswachters minder bos kappen. Om productiebossen natuurlijker en rijker aan planten gaan ze kleinere stukken kappen; maximaal 0,5 hectare in plaats van 2 hectare.
Bij het open maken van dichtgegroeide heidevelden en duinen, wil Natuurmonumenten dat er voor iedere gekapte boom elders een nieuwe wordt geplant. Laanbomen in bossen worden niet meer vervangen als ze aan het einde van hun leven zijn.
Meer bossen aanplanten
In grote meerderheid (91%) vinden de leden dat er meer bossen in ons land moeten komen. Natuurmonumenten onderzoekt daarom de mogelijkheden om, met steun van het bedrijfsleven, buiten bestaande natuurgebieden bos aan te planten. Daarnaast roept de vereniging de overheid op om ervoor te zorgen dat er meer bossen komen.
Met deze aanpassingen denkt Natuurmonumenten tegemoet te komen aan de kritiek vanuit haar achterban. Directeur Marc van den Tweel: „Hoeveel meningen er ook zijn, uiteindelijk delen we dezelfde passie: het koesteren, beschermen en versterken van de Nederlandse natuur in al haar verscheidenheid.”