Naktuinbouw overweegt meer risicogericht te keuren. Dat kan de keuringsdienst en geregistreerde bedrijven mogelijk besparingen opleveren.
Risicogericht keuren kan bijvoorbeeld inhouden dat de keurmeester een deel van een perceel keurt. „Of bijvoorbeeld bomen vanuit bepaalde gebieden die een bepaald risico lopen”, lichtte Ron Bleijswijk, hoofd keuringen van Naktuinbouw, toe op de gezamenlijke jaarvergadering van de LTO Cultuurgroepen bos- en haagplantsoen en laanbomen, donderdag 21 december in Echteld. „Bij risicogericht keuren houdt de keurmeester ook rekening met bedrijfseigen controles waar Naktuinbouw vertrouwen in heeft.”
Door risicogericht keuren wist de keuringsdienst afgelopen jaar bijvoorbeeld al 800 uur te besparen tijdens de bacterievuurcontrole, in een andere vorm van toezicht op de ziekte in bufferzones, aldus Bleijswijk. „Volgend jaar zal blijken of risicogericht keuren echt goed werkt in de praktijk.”
Resultaat bacterievuurcontrole
Bleijswijk meldde tevens het resultaat van de afgelopen bacterievuurcontrole. In 2017 bedroeg het aantal vondsten 141, waarvan 104 buiten kwekerijen en 37 op kwekerijen. Van de laatste ging het om 32 aantastingen binnen een bufferzone, en 5 buiten een zone. „Gelukkig toonden de toetsen op latente aanwezigheid van bacterievuur, waarbij geen aantastingen vastgesteld werden, aan dat bedrijven hier serieus mee omgaan.”